Szabadulásért könyörög az Észak-Koreában fogva tartott amerikai

Kenneth Bae-t tavaly májusban ítélték tizenöt év kényszermunkára, hivatalos közlések szerint az észak-koreai nép és kormány ellen elkövetett bűnökért. Azóta semmit nem lehetett tudni sem állapotáról, sem fogva tartási körülményeiről.

Sajtótájékoztatón kérte az Egyesült Államokat fellépésre Kenneth Bae, az az amerikai állampolgár, akit 2012 novemberében letartóztattak, majd tavaly májusban tizenöt év kényszermunkára ítéltek Észak-Koreában, hivatalos közlések szerint az észak-koreai nép és kormány ellen elkövetett bűnökért.

Bae állítólag saját kérésére tarthatott sajtótájékoztatót egy phenjani kórházban. Elmondta, hogy jól van, de kérte az amerikai hatóságokat, segítsenek neki, hogy mielőbb visszanyerhesse a szabadságát. Eddig semmit nem lehetett tudni sem állapotáról, sem fogva tartási körülményeiről.

Az nagy kérdés, hogy Bae a saját akaratából jelenhetett-e meg a nyilvánosság előtt. Phenjan előszeretettel használja zsarolásra a fogva tartott külföldieket, akiknek a szájába a hasonló sajtótájékoztatókon rengeteg hivatalos, a rezsimet dicsőítő szólamot adnak. Ezekből a fordulatokból Bae is ellőtt néhányat. Beismerte bűnösségét, az egyik pillanatban pedig úgy fogalmazott, az amerikaiaknak és észak-koreaiaknak “össze kell fogniuk, hogy a barátság hídján ő hazamehessen”.

Bae-t tavaly májusban ítélték el a hivatalos indok szerint az észak-koreai nép és kormány ellen elkövetett bűnökért. Megfigyelők szerint a valódi bűne az lehetett, hogy keresztény misszionárius, őket pedig az észak-koreai hatóságok nem szenvedhetik, mert jelentős szerepet vállalnak a disszidensek Kínába menekítésében. Bár Észak-Koreában az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, a keresztény hívőket állami szinten üldözik. A Kim Ir Szent és Kim Dzsong Ilt megillető személyi kultuszon kívül a hit nem fér bele a kommunista ideológia kereteibe.

Bae egy utazási iroda vezetőjeként már évtizedek óta szervezett utakat Észak-Koreába is, amikor letartóztatták, állítólag azért, mert kéregető hajléktalan gyerekekről készített fényképeket. Mostani elmondása szerint jól van,  rendesen bántak vele, akkor is, amikor cukorbetegsége miatt hónapokat kellett kórházban töltenie. Segélykérésére amerikai kormányzati részről egyelőre nem reagáltak.

Bae közvetve már hetek óta a reflektorfényben van Dennis Rodman botrányízű észak-koreai látogatása miatt. A NBA-sztár két hete egykori amerikai kosarasokkal elutazott Phenjanba bemutató meccset játszani a helyi öregfiúk-válogatottal a jelenlegi diktátor, Kim Dzsong Un 31. születésnapján. Bár egyértelmű gesztus lett volna, élesen elutasította, hogy Bae szabadon engedéséről tárgyaljon a „legjobb barátként” aposztrofált Kim előtt. Ebből a hisztérikus elutasításból az Egyesült Államokban messzire visszhangzó botrány lett. Rodman – akinek évtizedek óta problémája van az alkohollal – visszatérésekor sírva kért bocsánatot az utat szegélyező allűrökért, és bevonult egy elvonóra.

Kenneth Bae egy tavalyi televíziós felvételen. Rendesen bánnak vele, de szabadulni akar
An undated still image of a video footage released in Seoul by Yonhap News Agency on May 2, 2013, shows a portrait of U.S. citizen Kenneth Bae. North Korea sentenced U.S. citizen Kenneth Bae to 15 years hard labour on Thursday for what it said were crimes against the state, a move that will likely see him used as a bargaining chip in talks with Washington. The text on the still image reads, "North Korea sentenced a Korean-American Kenneth Bae to 15 years hard labour". REUTERS/Yonhap (SOUTH KOREA - Tags: CRIME LAW POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO SALES. NO ARCHIVES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.