Szabadul a kalózok markából az ukrán teherhajó

3,2 millió dolláros váltságdíj ellenében szabadul az elfoglalt ukrán teherhajó. A szomáliai kalózok tavaly szeptemberben kerítették hatalmukba a harckocsikat szállító Fainát.

Szomáliai kalózok 3,2 millió dolláros váltságdíjat kaptak szerdán az általuk elfoglalt, harckocsikat szállító Faina ukrán teherhajóért, amelyet "órákon belül" elengednek - közölte szerdán az ügylet nyélbe ütésében segédkező egyik helybeli.

Andrew Mwangura, a mombasai székhelyű Kelet-Afrikai Tengerész Segélyprogram képviselője nem erősítette meg a hírt.

A Fainát tavaly szeptemberben kerítették hatalmukba szomáliai  kalózok.

A harminchárom T-72-es típusú harckocsit és nagy mennyiségű lőszert szállító Fainát - fedélzetén 35 emberrel - tavaly szeptemberben kerítették hatalmukba szomáliai kalózok az Adeni-öböl nemzetközi vizein, Puntland szomáliai tartomány partjaitól kétszáz  tengeri mérföldre.

Az ügy nem csupán a harckocsik miatt keltette fel a nemzetközi közvélemény figyelmét, hanem azért is, mert regionális vita kerekedett abból, hogy mely országnak szánták a fegyverszállítmányt. A kalózok először 35 millió dolláros váltságdíjat követeltek a hajó és személyzete szabadon engedéséért.

Szomáliai kalózok tavaly rekordszámú, negyvenkét hajót kerítettek hatalmukba az Adeni-öböl és az Indiai-óceán hajózási útvonalain.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.