Szabadságot visz Obama Mianmarba

A mianmari vezetés bejelentette: 452 foglyot enged szabadon Barack Obama amerikai elnök jövő heti látogatása előtt.

Az állami média csütörtöki jelentése szerint a foglyokat "a jó szándék jeleként és a kétoldalú kapcsolatok előmozdítása érdekében" helyezik szabadlábra, s egy belügyminisztériumi illetékes szerint politikai foglyok is lesznek közöttük.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD), valamint a Politikai Foglyok Segélyszervezete (AAPP) ugyanakkor nem hallott arról, hogy egyetlen politikai fogoly is lenne a helyi idő szerint délben elengedett első 144 ember között.

Barack Obama lesz az első Mianmarba utazó hivatalban lévő amerikai elnök. November 17–20. közötti délkelet-ázsiai körútja során Thaiföldre és Kambodzsába is ellátogat. A mianmari fővárosban hétfőn találkozik Thein Szein elnökkel. A látogatással az amerikai elnök kiteszi magát annak, hogy bírálat éri az új mianmari kormány korai elismerése miatt, különös tekintettel arra, hogy még mindig vannak politikai foglyok rács mögött, és nem sikerült megfékezni az ország nyugati részében tomboló etnikumközi erőszakot.

Ang Szan Szu Csi csütörtökön egy indiai televíziónak adott interjúban "nemzetközi tragédiának" nevezte az Arakán szövetségi államban a buddhista vallású arakániak és a bengáli származású muzulmán rohingyák között kitört, május óta 180 ember halálát kiváltó erőszakot.

Tavaly az 1962. évi katonai államcsíny óta junta által irányított egykori Burmában jelentős reformokat hajtottak végre. Félig civil kormány váltotta fel a tábornokokat, engedélyezték a választásokat, enyhítették a tiltakozásra vonatkozó szabályokat és a cenzúrát, valamint néhány másképp gondolkodót elengedtek.

2011 májusa és 2012 júliusa között mintegy 700 bebörtönzöttet engedtek szabadon. A szeptemberben meghirdetett közkegyelemben részesülők között ugyanakkor az AAPP szerint csak 88 politikai fogoly volt, és több százan maradtak továbbra is rács mögött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.