Szabadon távozhatnak a halálra ítélt Tamil Tigrisek

India Tamilnádu államában úgy döntöttek, hogy szabadon engedik azt a hét Tamil Tigrist, akik a vád szerint komoly szerepet játszottak Radzsiv Gandhi volt miniszterelnök meggyilkolásában.

A hét lázadó közül hármat – két férfit és egy nőt – korábban halálra ítéltek. Ők már több mint húsz éve ülnek rács mögött, 1998 óta pedig a halálsoron várják, hogy végrehajtsák az ítéletet. A bíróság később úgy döntött, hogy eltörlik a halálbüntetést, mivel embertelennek találta, hogy ennyi ideig kellett várniuk az ítéletre, amit végül nem is hajtottak végre.

A felkelő csoport szabadon engedéséről egy szerdai kabinetülésen döntöttek. A szövetségi kormánynak még jóvá kell hagynia a lépést: „Ha három napon belül nem érkezik válasz, a kormány mind a hét személyt szabadon fogja engedni” – mondta a kabinetülést vezető J Jayalalitha.

A BBC helyszíni tudósítója szerint Gandhi családja nem fog fellebbezni az ítélet ellen, hiszen korábban az özvegye miatt engedték el az egyetlen női elítélt, Nalini Sriharan halálbüntetését. Sonia Gandhi arra hivatkozva adta be a kérvényt, hogy a nőnek van egy kisgyermeke. 2008-ban még Gandhi lánya is meglátogatta őt a börtönben.

„Muszáj volt megbékélnem az életemben lévő erőszakkal. Nem hiszek a haragban vagy az erőszakban, nem hagyom, hogy eluralkodjanak rajtam. A Nalinivel való találkozás segített feldolgozni az apám halálát” – idézi Gandhi lányának néhány évvel ezelőtti szavait a BBC.

Radzsiv Gandhi egy kampányeseményen vesztette életét 1991-ben, miután egy női önkéntes merénylő felrobbantotta magát. Úgy vélik, hogy Gandhinak azért kellett az életével fizetnie, mert indiai békefenntartókat küldött Srí Lankára.

Az India déli csücskénél fekvő szigeten 26 évig dúlt polgárháború, a fegyveres konfliktus százezer halálos áldozatot követelt. A kormány 2009-ben verte le a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei nevű lázadó szervezetet.

 

 

 

Az indiai legfelsőbb bíróság (képünkön) már korábban eltörölte a Radzsiv Gandhi megöléséért elítélt Tamil Tigrisek halálbüntetését
A television journalist sets his camera inside the premises of the Supreme Court in New Delhi February 18, 2014. India's Supreme Court commuted death sentences on three men for involvement in the killing of former prime minister Rajiv Gandhi to life imprisonment on Tuesday because of an 11-year delay in deciding on their petitions for mercy. Gandhi was killed by an ethnic Tamil suicide bomber while campaigning in an election in the southern Indian town of Sriperumbudur in May 1991. REUTERS/Anindito Mukherjee (INDIA - Tags: CRIME LAW POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.