Szabadon engedték a kubai fegyvereket csempésző észak-koreai hajó legénységét

Panama elengedi annak a kubai fegyverekkel megrakott észak-koreai hajónak majdnem teljes legénységét, amelyet még júliusban tartóztattak fel.

A panamai hatóságok tavaly nyáron fedezték fel a cukor közé rejtett szovjet fegyverek hadát a Csong Cson Gang teherszállítón, amelyet eredetileg azért vizsgáltak át, mert úgy vélték, esetleg drogot csempésznek rajta. E helyett azonban rakétákra, MIG-21-es repülőgépre és egyéb fegyverekre bukkantak a hajón. Havanna azonnal sietett leszögezni, hogy a szállítmányt javításra küldték Észak-Koreába, azt viszont nem tisztázták, hogy miért rejtették több tonna cukor közé.

Egy panamai rendőr átvizsgálja a Csong Cson Gang teherszállító hajó azon konténerét, amelyben a MIG-21-es lapult
A police officer opens a door of a container holding a MiG-21 fighter jet engine from the seized North Korean-flagged ship Chong Chon Gang, at the Manzanillo Container Terminal in Colon, Panama City July 30, 2013. According to Panama's Security Minister Jose Raul Mulino, U.N. investigators are expected to arrive in Panama on August 12 to investigate the weapons found on Chong Chon Gang, which was seized by Panama on July 15, 2013. REUTERS/Carlos Jasso (PANAMA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Panama ennek ellenére úgy vélte, Kuba megsértette az ENSZ által Észak-Koreára kiszabott fegyverembargót, és letartóztatta a 35 fős legénységet, amelynek tagjait fegyverkereskedelemmel vádoltak. Helyi idő szerint tegnap azonban 32 személyt elengedtek, csupán a kapitány és a személyzet két tagja marad letartóztatásban, akiket továbbra is fegyverkereskedelemmel vádolnak. A panamai ügyész, Nathaniel Murgas szerint olyan dokumentumot találtak a hajón, amely világosan bizonyítja, hogy a három személy részletes útmutatást kapott arra vonatkozóan, hogy mit tegyenek, ha felfedezik az illegális szállítmányt.

Az észak-koreaiakat képviselő ügyvéd azonban azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy védencei mit sem tudtak a fegyverekről. „Egyiküknek sincs köze a háborús fegyverekhez. A legénység tagjai közül senki sem tudta, hogy mi van a konténerekben. Ők csupán felpakolták a rakományt a hajóra” – mondta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.