Szabadon élhetnek Politkovszkaja gyilkosai

Egyre kevesebb az esélye annak, hogy Anna Politkovszkaja gyilkosai a vádlottak padjára kerüljenek, de a hatóságoknak van egy utolsó lehetőségük - állítja a három éve meggyilkolt újságírónő lánya, aki szerint egyelőre nincs meg a politikai akarat a Kreml részéről, hogy valóban felderítse a csecsenföldi helyzetről, a Ramzan Kadirov csecsen elnök vezette csoportok és az orosz szövetségi erők által elkövetett bűncselekményekről éveken át tudósító Anna Politkovszkaja ügyét.

- A szándék hiányát mutatja az is, hogy erre a sajtótájékoztatóra nem tudott eljönni a Riporterek Határok Nélkül főtitkára sem, mert nem kapott vízumot - emelt ki egy jellemző momentumot Vera Politkovszkaja. Az orosz külügyminisztérium szerint Jean-Francois Julliard formailag hibás vízumigénylést adott be.

Az utolsó esélyt az újabb nyomozás jelenti, miután a februárban felmentéssel zárult per ítéletét érvénytelenítette a Legfelsőbb Bíróság. (A per megrendelő és a végrehajtó nélkül, a gyilkosság előkészítésében részvétellel gyanúsított két csecsen fivér, az orosz belügyminisztérium egykori munkatársa, valamint az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) jelenleg is aktív alezredese, Szergej Rjabuzov ellen folyt.)

- Újabb nevek is felmerültek a gyanúsítottak körében, de egyelőre többet nem mondhatok - jelentette ki a Politkovszkaja cikkeit publikáló Novaja Gazeta főszerkesztő-helyettese. - Persze, a Mahmudov fivérek sem egyszerű saslik-árusok voltak - utalt Szergej Szokolov a télen felmentett - jelenleg vélhetően Csecsenföldön lévő - Dzsabrail és Ibragim kapcsolatára a titkosszolgálatokkal, megerősítve, hogy szerinte továbbra sem kétséges, hogy a lövéseket Politkovszkajára a harmadik fivér, a más ügyekért már 1997 óta körözött Rusztam Mahmudov adta le. A szökésben lévő férfi Szokolov szerint  az EU egyik tagállamában - egyes feltételezések szerint Belgiumban - bujkál.

Az új nyomozást lényegében ugyanabban az összetételben végzi a nyomozati hatóság, ám a sikeres nem ezen, hanem a Kreml valódi szándékán múlik, vélik az érintettek. - Nem egy nagy politikai akaratról, hanem sok kis helyi érdekről van szó - mondta Szokolov lapunk kérdésére, megjegyezve, hogy ezen nem változtat, hogy tavaly Vlagyimir Putyint Dmitrij Medvegyev váltotta az elnöki poszton. (Előbbi még államfőként azzal utasította a Kreml esetleges érintettségét a gyilkosságban, hogy az újságírónő halála a hatalomnak többet ártott, mint cikkei.) - Nem tudjuk, kinek mire van befolyása, hogy mit akar a hatalom második, ötödik, vagy huszonötödik embere. A vektorok folyamatosan változnak - tette hozzá Szokolov, akinek lapja továbbra is saját nyomozást folytat.

Gyertyát gyújtanak Politkovszkaja fotójánál Szentpéterváron
Gyertyát gyújtanak Politkovszkaja fotójánál Szentpéterváron
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.