Szabadon távozhattak a túszul ejtett apácák

Sértetlenül távozott az a tizenhárom apáca, akiket szíriai lázadók egy csoportja még decemberben rabolt el.

Sértetlenül távozott az a tizenhárom görögkeleti apáca, akiket szíriai lázadók egy csoportja még decemberben rabolt el Maaloula faluból

A tizenhárom apácát és három segédjüket állítólag egy fogolycsere keretén belül engedték el a lázadók. Libanoni médiaértesülésekre hivatkozva a CNN azt írja, hogy harminc jármű sietett a segítségükre, és mintegy kilenc órás utazást követően egy határ menti libanoni városba szállították őket. Itt az egyház képviselői, és üdvözlő tömeg várta őket.

„Későn értünk ide, és nagyon fáradtak vagyunk" – idézte az AP hírügynökség Pelagia Sayafot, a Maaloula rend főnökét, aki elmondta azt is, hogy fogvatartóik jól bántak velük.

„Isten nem hagyott el minket. Jól bántak velünk... De a keresztjeinket nem hordtuk, nem a megfelelő helyen voltunk" – tette hozzá.

A CNN híradása szerint a hosszú utazást követően néhány apáca mosolygott, másoknak ünnepélyes volt az arckifejezése, de volt, akit támogatni kellet.

A görögkeleti apácákat egy szíriai keresztény faluból, Maaloulaból rabolták el tavaly decemberben. Az ellenzéki csoport tagjai – akik között az al-Kaidához közeli al-Nusra-tagok is megtalálhatók – a Mar Takla apácarendből vitték el a nőket, amikor a lázadók elözönlötték Maaloulát.

Egy magas rangú görögkeleti püspök szíriai televíziónak adott nyilatkozata szerint több hónapig tartó tárgyalássorozaton vannak túl, ugyanis a lázadók „komolytalan kérésekkel álltak elő, hogy így késleltessék a folyamatot".

A BBC szerint az apácák – akikről úgy vélik, hogy szíriai és libanoni állampolgárok – az elmúlt időszak egy részét Yabroud városában töltötték. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi állt az apácák szabadon engedésének a hátterében, de feltételezések szerint fogolycseréről van szó, így a tizenhárom apácáért cserébe a másik fél 150 női foglyot engedett szabadon.

Így nyilatkozott legalább is a libanoni biztonsági főnök, Gen Abbas Ibrahim, a szíriai állami televíziónak. Mint elmondta, nem történt pénzügyi tranzakció a kormány és a lázadók képviselői között.

Jogvédő szervezetek szerint az emberrablások igen gyakoriak mind a kormány, mind pedig a lázadók részéről. A szíriai konfliktus 2011-es kitörése óta több mint 100 ezer ember vesztette életét, és mintegy 9.5 millióan voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat. 

Az apácák elrablása után felerősödtek azok a félelmek, miszerint a keresztény csoportok a lázadók célkeresztjébe kerültek. Szíriában a lakosság 10 százaléka vallja magát kereszténynek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.