Szabadon lófrál az olaszok által kitoloncolt román iszlamista

Szabadlábon van az a szatmárnémeti származású román nő, akit az Iszlám Állam terrorszervezettel fenntartott kapcsolatai miatt utasítottak ki szerdán Olaszországból – tudatta a román közszolgálati televízió (TVR). Az adó értesülései szerint bizonyítékok híján eljárás sem indult a 36 éves nő ellen, akit az olaszországi Genovában vettek őrizetbe egy tunéziai utazás után.
Diana Ramona Medan a TVR szerint Diana Kauther néven tart fenn Facebook-profilt, ahol személyes fotói nincsenek, viszont számos angol és arab nyelvű bejegyzéséből kiderül, hogy rokonszenvezik az iszlamistákkal. Több, az iszlámmal kapcsolatos csoportnak is tagja, 2014. január 25-én pedig megosztott egy linket a szíriai Rakka elfoglalásáról; a város azóta az Iszlám Állam terrorszervezet főhadiszállása.

A Román Hírszerző Szolgálat szóvivője az ügy kapcsán felidézte, hogy 2014 óta szemmel tartották az iszlamista propagandát folytató nőt, és értésre adta, hogy a megfigyelés folytatódik.

Az iszlám hitre tért román nő Trentino-Alto Aldige régióban lakott tunéziai származású férjével. Amint az olasz hatóságok közölték, a román nő iszlamista propagandaanyagokat népszerűsített az interneten, és szándékában állt csatlakozni a fegyveres iszlamista csoportokhoz.

Áprilisban Romániából hét személyt utasítottak ki dzsihadista szervezkedés miatt. Közülük egy hattagú – sajtóértesülések szerint francia állampolgárokból álló – csoport Szatmárnémetiben tevékenykedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.