Szabadlábra helyezését kérte a 'kambodzsai mészáros'

Általános megdöbbenést keltve szabadlábra helyezését kérte pénteken büntetőperének utolsó tárgyalási napján az S-21 jelű hírhedt kambodzsai börtön egykori parancsnoka.

A 67 éves Kaing Guek Eav - más néven Duch - arra hivatkozott, hogy a per folyamán együttműködött a bírósággal, és egyébként is már tíz évet töltött rács mögött. Azt is mondta, hogy a törvényszéknek szerinte nincs joghatósága eljárni az ő ügyében.

Az egykori börtönparancsnok kijelentései megkérdőjelezik két nappal korábban a bíróság előtt tett vallomásának komolyságát, amelyben azt állította, "kínzó lelkiismeret-furdalás" gyötri a börtönben elkövetett tömeges kínzások és gyilkosságok miatt, megbocsátást kért az áldozatok hozzátartozóitól, és kijelentette, hogy elfogadja a súlyos büntetést, amelyet várhatóan majd kiszabnak rá.

A bíróság várhatóan a jövő év elején hoz ítéletet az ügyben. Az ügyészség 40 év szabadságvesztés kiszabását kérte. Duchot emberiesség elleni bűntettekkel, kínzással és emberöléssel vádolják. A Pol Pot vezette maoista vörös khmerek 1975-től 1979-ig tartó kambodzsai rémuralma alatt a hírhedt S-21 jelű, lényegében kínzóközpontként működő phnompeni börtön parancsnoka volt.

Kutatók szerint több mint 14 ezer ember halt meg a börtönben. A perben elhangzott tanúvallomások szerint az őrök fémrudakkal ütlegelték őket, elektromos áramot vezettek a testükbe, csaknem halálra éheztették, megerőszakolták őket, egyes foglyokat pedig arra kényszerítettek, hogy megegyék a saját ürüléküket.

Az ügyészség szerint Duch börtönparancsnokként széles körű döntési szabadságot élvezett, és semmit sem tett azért, hogy leállítsa a foglyok kínzását.

Túlélők, a börtön egykori rabjai felháborodtak a vádlottnak a 9 hónapos per utolsó napján tett kijelentései miatt. Szerintük amit Duch mondott, sértés az áldozatokkal és az egész világgal szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.