Szabadlábon az egykori RAF-terrorista

Szabadlábra került Christian Klar, az egykori német szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) több rendbeli gyilkosság miatt többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt terroristája. saját állítása szerint semmit nem bánt meg.

Szabadlábra került Christian Klar, az egykori német szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) több rendbeli gyilkosság miatt többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt terroristája – jelentette be pénteken az elítélt ügyvédje.

Az 56 éves Klar 26 évi börtönélet után pénteken távozhatott a bruchsali büntetés-végrehajtási intézetből. „Most maga dönti el, mit és hol csinál” – mondta a volt terrorista hamburgi ügyvédje.

Az illetékes stuttgarti tartományi bíróság november végén határozott úgy, hogy Klar a szükséges letöltendő idő után 2009. január 3-án feltételesen szabadlábra bocsátható. A német jogrend szerint 26 börtönév után a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövetőknek is kell még egy esélyt adni az újrakezdésre. Az elmúlt években már több volt RAF-gyilkos kapott ilyen esélyt, most hosszas huzavona után Klarra került a sor.

Klar azért szabadulhatott a januári határidőnél korábban, mert a börtönben dolgozott, és az így megtakarított szabadsága révén korábban távozhat Korábban kegyelemért folyamodott Horst Köhler államfőhöz, aki a kérvényt elutasította.

Klar minden más RAF-tagnál hosszabb időt töltött a börtönben. 1985-ben ítélték életfogytiglanra kilencszeres gyilkosság miatt, majd 1992-ben újabb ítéletet hoztak ellene. A német közvéleményt mélyen megosztotta a terrorista szabadon bocsátása, mert semmilyen megbánást nem mutat, és a merényletek részleteire vonatkozó ismereteit nem hajlandó megosztani az igazságszolgáltatással.

Szabadon bocsátása után már csak egy RAF-terrorista Birgit Hogefeld ül rács mögött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.