Szabadlábon a hírhedt mexikói drogbáró, az USA dühös

A drogbárót negyven év börtönre ítélték az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) egyik ügynökének megölése miatt. Egy mexikói bíróság most idő előtt szabadlábra helyezte.

Rafael Caro Quinterót 1985-ben ítélték Mexikóban negyven év szabadságvesztésre, amiért utasítására elrabolták, megkínozták és megölték Enrique Camarenát, a DEA egyik befolyásos ügynökét.

Quintero helyi idő szerint péntek hajnalban, 28 év után kisétált a Jalisco állambeli börtönből, miután egy bíróság az elítélt elengedésére utasította börtönhatóságot. A törvényszék állítólag úgy ítélte meg, hogy annak idején nem folytatták le megfelelőképpen az eljárást a szövetségi bíróságon egy olyan bűncselekmény ügyében, amelyben egyébként is állami szintű törvényszéknek kellett volna ítélkeznie.

A Camarena-gyilkosság komoly feszültséget gerjesztett annak idején Mexikó és az Egyesült Államok között, és a drogbáró szabadon engedése ismét megterhelheti a két ország viszonyát. Az amerikai igazságügyi minisztérium és a DEA pénteken „rendkívül nyugtalanítónak” nevezte Quintero elengedését. Jesus Murillo Karam mexikói főügyész is aggodalmát fejezte ki a bírósági döntés miatt. A hírekből ítélve az amerikai hatóságokat nem értesítették Quintero szabadon engedéséről, és a helyi média is csak utólag tudta meg, hogy kilépett a börtönből a hírhedt drogbáró.

A DEA továbbra is a tíz legkeresettebb bűnöző között tartja számon Quinterót. Az amerikai hatóságok szerint az elítélt a rácsok mögül is ellenőrzése alatt tartotta a drogkereskedelemből befolyó pénz tisztára mosásának folyamatát. Júniusban az amerikai hatóságok szankciókat foganatosítottak a vele kapcsolatban álló 18 ember, köztük hat családtagja ellen, és befagyasztották egyesült államokbeli vagyonukat.

A DEA fogadkozott, mindent megtesz annak érdekében, hogy Quintero az Egyesült Államokban is bíróság elé álljon, de mexikói ügyészségi források szerint aligha adják ki az Egyesült Államoknak, mivel egy legfelsőbb bírósági határozat tiltja a mexikói állampolgárok kiadatását olyan országoknak, amelyeknek a jogrendszerében van halálbüntetés vagy életfogytiglani szabadságvesztés.

Hajdan Rafael Caro Quintero tevékeny közreműködésével alakult meg a Sinaloa drogkartell, amelyből később kiváltak Mexikó legerősebb drogbandái. Quintero 1985-ben azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy felajánlotta a mexikói kormánynak: kifizeti a közép-amerikai ország külső adósságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.