Szabadon engedik az egykori dél-afrikai halálbrigád parancsnokát

A több mint száz gyilkosságot beismerő Eugene de Kockot hamarosan szabadon engedik dél-afrikai börtönéből. Az apartheid idején működő halálbrigád parancsnokát a nemzet érdekeire hivatkozva engedik el. 

Michael Masutha igazságügyi miniszter a „nemzetépítés" érdekeivel magyarázta Eugene de Kock szabadon engedését. A 66 éves férfit 1996-ban kétszeres életfogytiglanra és további kétszáz év börtönre ítélték, amiért több mint száz embert gyilkolt és kínzott meg.

A helyiek által „Főgonosznak" hívott De Kock a tárgyaláson beismerte, hogy több mint száz emberrel, köztük számos, az apartheid ellen küzdő aktivistával végzett a '80-as évek végén és a '90-es évek elején.

A hírhedt Vlakplaas rendőri egység egykori vezetője a kínzásokat is beismerte, és minden cselekedetéért felelősséget vállalt. A BBC szerint a férfi a börtönévek alatt több áldozat családjával is felvette a kapcsolatot és elnézést kért a nemcsak Dél-Afrikában, de Zimbabwéban, Angolában és más afrikai országokban is elkövetett gyilkosságokért.

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy biztonsága érdekében De Kock szabadon engedésének pontos dátumát nem hozzák nyilvánosságra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.