Szabadalmat bukott a Novartis

Egészségügyi aktivisták világszerte üdvözölték, hogy az indiai legfelsőbb bíróság elutasította a Novartis svájci gyógyszercég keresetét, amellyel szabadalmi védettséget kért a Glivec nevű rákellenes készítmény új változatához. Havi hatszázezer forintnak megfelelő összeg helyett negyvenből is lehet gyógyulni.

Egészségügyi aktivisták világszerte üdvözölték, hogy az indiai legfelsőbb bíróság elutasította a Novartis svájci gyógyszercég keresetét, amellyel szabadalmi védettséget kért a Glivec nevű rákellenes készítmény új változatához. „A döntés sok életet megment majd a fejlődő világban” – hangsúlyozta közleményében az Orvosok Határok nélkül (MSF) nevű szervezet.

A bírósági ítélet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a generikus gyógyszergyártók tovább forgalmazhatják Indiában a Glivec olcsóbb – ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó – verzióit. A gyógyszert eredetileg kifejlesztő Novartis viszont közölte, hogy  a határozat „aláássa a jövőbeni innovációt”. Mint a BBC írja, az indiai hatóságok azzal utasították vissza a Novartis mostani kérelmét, hogy a továbbfejlesztett készítmény alig különbözik az előző változattól. A krónikus mieloid leukémia és egyéb rákos megbetegedések kezelésére szolgáló Glivec havonta körülbelül 2600 dollárba (körülbelül 615 ezer forintba) kerül, míg a generikus verzió Indiában – a világ egyik leggyorsabban növekvő gyógyszerpiacán – 175 dollárért (41 ezer forintért) elérhető.

Félő volt, hogy ha az indiai legfelsőbb bíróság megadja a szabadalmi védettséget, ez más, szegényebb országokban is megnehezíti, hogy a betegek hozzájussanak az életmentő gyógyszer olcsóbb, generikus változataihoz. „Az ítélet nagy megkönnyebbülés” – fogalmazott Leena Menghaney, az MSF ügyvédje. Szerinte nem arról van szó, hogy ezentúl Indiában nem adnak szabadalmi védettséget gyógyszereknek, de visszaszorítják azt a káros gyakorlatot, hogy egyetlen készítményhez több szabadalmat is igényeljenek. A Rákbetegek Egyesületét képviselő ügyvéd, Anand Grover úgy vélte, hogy a döntés hozzájárul a megfizethető gyógyszerek elterjesztéséhez a fejlődő országokban.

A Novartis még 2006-ban kért szabadalmi védettséget a Glivec új, továbbfejlesztett  verziójához. Az indiai szabadalmi hatóság azonban éppen arra a törvényre hivatkozva utasította el a kérelmet, amelynek célja megakadályozni, hogy a gyógyszeripari cégek újabb (húsz éven át érvényes) szabadalmakat nyerjenek, csupán kisebb módosításokat végrehajtva meglévő készítményeken. A mostani ítélet precedensértékű, mert  korábban a Pfizer és a Roche is fellebbezett az indiai legfelsőbb bíróságnál egyes gyógyszereik szabadalmi védettségének helyreállításáért – emlékeztet az MTI. A Pfizer a Sutent rákellenes szer, a Roche pedig a Pegasys hepatitis C ellenes készítmény egy éve bíróságon elveszített szabadalmi védettségének helyreállításáért küzd.

Az 1,2 milliárdos India lakosságának negyven százaléka kevesebb, mint napi 1,25 dollárból él. Az országban forgalmazott gyógyszereknek csak tíz százalékát adják a szabadalmaztatott, úgynevezett originális készítmények, a többi ugyanolyan hatóanyaggal gyártott generikus termék.

A Novartis India központja Mumbaiban. Nagy megkönnyebbülés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.