Szabad a kereszt a reptéren

Nadia Ewejda az európai emberi jogi bíróságon aratott presztízsgyőzelmet.

Az asszony a brit bíróságok elutasítása után végső fórumként fordult Strasbourghoz még egy 2006. szeptemberi ügyben. A hatvanegy éves, mélyen hívő keresztény asszonyt, aki részmunkaidősként dolgozott a British Airways jegykezelő részlegében, hazaküldték a munkahelyéről, mert a menedzsment kérése ellenére mindenki számára látható módon viselte kis ezüst keresztjét. A brit nemzeti légitársaság nem mondott fel neki, hanem olyan adminisztratív munkakörbe helyezte át, ahol nem volt közvetlen kapcsolata ügyfelekkel.

Az Emberi Jogi Bíróság keddi ítéletében elmarasztalta a British Airwayst, mert megsértette az Európai Konvenció 9., a vallásszabadságot védő paragrafusát. A bírák megítélése szerint „nem sikerült egyensúlyt teremteni Eweidának vallásos hite kinyilvánítására vonatkozó joga, illetve a légitársaság kívánsága között, hogy saját felfogása szerint jelenítse meg a vállalat korporatív arcát”. A BA már 2007-ben módosította a feszület viselését korlátozó politikáját, így Eweida is visszatérhetett korábbi munkaterületére. Ennek ellenére az Európai Emberi Jogi Bíróság most 2000 eurós kompenzációban és 30 ezer fontos költségtérítésben részesítette.

Az ítélet nyilvánosságra kerülése után adott nyilatkozataiban az asszony hangsúlyozta: az ellene elkövetett diszkrimináció kimondása és anyagi kártalanítása nemcsak személyes győzelme, hanem valamennyi brit keresztényt érinti. Üzenet mindannyiuk felé, hogy ugyanúgy joguk van hitük demonstrálására, mint minden más felekezet képviselőinek, és nincs okuk szégyellni vallásosságukat. David Cameron kormányfő legújabb szokása szerint a Twitter közösségi hálón keresztül üdvözölte az ítéletet, mint ami „megerősítette a vallásos jelképek viselésének jogát a munkahelyeken”.

Eweida volt a négy brit érintett közül az egyetlen, akinek keresetét pozitívan értékelte a strasbourgi testület. Az ápolónő Shirley Chaplin sérelme nagyon hasonló volt, ő is ragaszkodott a kereszthez, ám a nemzetközi bírák igazat adtak az NHS egészségügyi ellátónak, amely ott biztonsági okokra hivatkozva utasította el a feszület hordását. Panaszukkal ellentétben diszkriminációnak minősült egy islingtoni anyakönyvvezető, Lilian Ladele és egy párkapcsolati tanácsadó, Gary McFarlane ténykedése. Lelkiismereti okokra hivatkozva előbbi nem volt hajlandó összeadni, utóbbi pedig fogadni egy homoszexuális párt.

Nadia Eweida szerint nem csak személyes a győzelem
London, 2013. január 15. Nadia Eweida, a British Airways brit légitársaság 2006-ban elbocsátott munkatársa mutatja a nyakában viselt feszületet egy televíziós interjú előtt Londonban 2013. január 15-én. Az Európai Emberi Jogi Bíróság elmarasztalta a British Airwayst amiatt, hogy kirúgta állásából Nadia Eweidát, aki nem volt hajlandó felszólításra levenni a feszületet nyakából. A bíróság álláspontja alapján a légitársaság megsértette az emberi jogok európai egyezményének kilencedik cikkelyét. (MTI/EPA/Andy Rain)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.