Szabad váltságdíjat fizetni az amerikai túszokért

Az Egyesült Államok kormánya közölni fogja a terrorcsoportok által túszul ejtett amerikaiak családjaival, hogy a továbbiakban a felelősségre vonás veszélye nélkül kommunikálhatnak a fogva tartókkal és váltságdíjat is fizethetnek nekik - írta a The New York Times kedden a kormányzat túszpolitikáját felülbíráló vizsgálat eredményére hivatkozva.
Barack Obama elnök tavaly ősszel rendelte el a túszejtéssel kapcsolatos hivatalos álláspont felülvizsgálatát, miután az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet több amerikai tússzal végzett. Az erről szóló jelentést hivatalosan szerdán teszik majd közzé.

Több meggyilkolt túsz hozzátartozói arra panaszkodtak, hogy hivatalos személyek megfenyegették őket: büntetőeljárás indul ellenük, ha váltságdíjfizetéssel próbálják meg elérni a szeretteik szabadon bocsátását.

A médiának név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint hivatalosan nem módosítják majd azt a törvényt, amely bűncselekménynek nyilvánítja, ha valaki pénzt vagy más jellegű anyagi támogatást nyújt terrorszervezeteknek. A kormány ugyanakkor egyértelműen ki fogja nyilvánítani, hogy az igazságügyi minisztérium sohasem perelt be senkit, aki váltságdíjat fizetett, és a jövőben sem tesz ilyet.

A kiszivárgott értesülések szerint ugyanakkor az Egyesült Államok kormánya hivatalosan továbbra sem fizethet majd váltságdíjat, és ilyen ügyben nem járhat majd el a családok érdekében.

Tavaly nyár óta az IS négy amerikait gyilkolt meg: James Foley és Steven Sotloff újságírót, valamint Peter Kassig és Kayla Mueller segélymunkást. Obama elnök a néhányuk lefejezéséről készített videofelvételek közzététele után rendelte el, hogy az IS ellen Irakban és Szíriában légi hadművelet induljon.

Az elmúlt hónapokban további két amerikai vesztette életét fogságban: Luke Somers újságíró Jemenben egy sikertelen amerikai túszmentési akció során halt meg, Warren Weinsteinnel, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) alkalmazásában álló orvossal pedig Pakisztánban végzett véletlenül egy amerikai dróncsapás.
Az IS több más nemzetiségű nyugati túszt szabadon engedett, miután váltságdíjat kapott értük. Az Egyesült Államokban mind a kormányzat, mind magánszemélyek számára tilos a terroristáknak fizetni vagy más engedményt tenni. Az érvényben lévő hivatalos álláspont szerint így lehet elejét venni annak, hogy amerikai állampolgárok túszejtők célpontjaivá váljanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.