Internetről az utcára

Több tízezren tüntettek péntek este Horvátország több városában a kormány ellen. Zágrábban politikai felelősségre vonást és előrehozott választásokat követeltek. Az Interneten indult az egész.

Bár hackerek csütörtökön átírták egy interneten szervezett demonstráció időpontját, ismeretlenek pedig „elmarad” felirattal ragasztották át pénteken a Zágrábban kitett plakátokat, sem ez, sem a viharos, esős idő nem riasztotta el a kormány ellen tüntetőket.

Nyugdíjasok, egyetemisták, volt honvédő katonák egyaránt akadtak közöttük - a fővárosban például teljesen megtöltötték a főteret. A szónokok a horvát nép nevében beszéltek, kemény, sőt olykor vulgáris kritikával illették a kormányt, a képviselőket, tehát elsősorban a politikusokat pártállástól, illetve jobb-, vagy baloldaltól függetlenül.

Huszonkét pontos petícióba szedett üzenetük egyértelmű: elutasítják a politikai elit és klientúrájának gazdagodását, a korrupciót, a maffia uralmát és "jobb megélhetést követelnek a társadalom nagyobbik részének."

A demonstrációt folytatni akarják, a következő megmozdulás helyszínéül pedig a horvát parlament székhelye előtti teret jelölték ki, ahol a törvények szerint tilos gyülekezni.

A tüntetéssel egy időben jelentették a helyi médiumok, hogy az Európai Unió - elsősorban a mindent átszövő korrupciós ügyek miatt - nem lát reális lehetőséget arra, hogy a horvát csatlakozási tárgyalásokat a következő év végéig le lehessen zárni.

A Facebookon indult az egész

Minden azzal kezdődött, hogy a rendőrség egy héttel ezelőtt házkutatást tartott egy 22 éves dubrovniki fiatalembernél, akit a nemzetközi internetes közösségi hálózaton még márciusban elindított egy csoportot ezzel a névvel: "Keresem azt az 5000 embert, akik nem szeretik Ivo Sanadert." Izgatással gyanúsították meg.

Niksa Klecaknak nem a horvát miniszterelnök kritikus leírását ("hideg, érzések nélküli manipulátor") rótták fel a rendőrök, sokkal inkább a Sanaderről készült fotómontázsokat kifogásolták, melyek között például horogkereszt előtt álldogáló Hitlerként is látható a horvát kormányfő.

Klecakot - aki több mint 6200 csoporttaggal rég túl is teljesítette eredeti célkitűzését - néhány órás kihallgatás után elengedték, az ügyészség pedig nem talált okot a történet további görgetésére, a házkutatásból mégis komoly botrány kerekedett. Annál is inkább, mivel a dubrovniki fiatalemberről kiderült, hogy tavalyi választásokon vesztett, ellenzéki szociáldemokraták (SDP) ifjúsági szervezetének tagja.

De vajon automatikusan bűnöző-e, aki az interneten kritizálja a kormányfőt? Hol végződik a szólásszabadság határa, és milyen eszközök vehetők igénybe radikális ellenvélemények megfogalmazásához?

Egy plakátokat ragasztgató fiatalember miatt nem jutott idő megválaszolni ezeket a kérdéseket. Őt hétfőn gyűjtötte be a zágrábi rendőrség. A házak falára felkerült papírlapokon olvasható szöveg, amely kormányellenes tüntetésre agitál, meglehetősen kemény: "Segítsetek ti is meghúzni a rablóbanda nadrágszíját."

Ez is Facebookos kezdeményezés, amelyhez már több mint 60 ezren csatlakoztak a világhálón. Zágrábban, Eszéken Rijekában, Pulában, Zadarban és Splitben - utóbbi városba például Dubrovnikból is szerveznek buszokat - be is jelentették a pénteki tüntetést, amelyre több horvát portálon visszaszámoltak, és élőben közvetítették az eseményeket.

A plakátozó aktivista őrizetbe vételéből persze megint csak ügy, azaz inkább újabb botrány lett. Jelen esetben már a gyülekezési jog körül folyt a vita, amely végül rendőrségi bocsánatkéréshez vezetett. A testület legfelsőbb vezetői ismerték be, hogy túlzás volt az őrszobán fél napon át faggatni a fiút. Ezzel együtt azonban azt is bejelentették, hogy új törvény megalkotását javasolják az internetes bűnözés megfékezésére. A terveik szerint 3-10 ezer kunás büntetést (vagy 60 napos elzárást) szabnának ki, például azokra, akik náci jelképeket tesznek közzé a világhálón.

A nemzetközi sajtó ellenben az internet szabadsága mellett állt ki a horvát eset kapcsán, a Reuters szokatlanul éles hangú kommentárt közölt például, amely arra intette Sanadert, minél jobban megsértődik, annál inkább válik majd célponttá.

Tényleg nem szeretik Sanadert

Az egyik horvát közvéleménykutató cég most publikált adatai szerint a horvátok kétharmada pesszimista a jövőjét illetően, a megkérdezettek 47 százaléka pedig bevallotta azt is: kimondottan nem szereti Ivo Sanadert.

De vajon miért nem?

Az épp egy éve újraválasztott kormányfő egyrészt az elérhetetlen és irritáló gazdagságot testesíti meg sokak szemében, például a 150 ezer eurót (majdnem 40 millió forintot) érő karóra gyűjteményével. Ráadásul ő volt a rossz hír hozója, amikor hetekkel korábban bejelentette, hogy a világválság elérte Horvátországot, ezért a fizetéseket be kell fagyasztani 2009-ben. A spórolást már az idei karácsonnyal el akarta kezdi, és „megtiltotta” a költséges céges partik rendezését, jutalompénzek kiosztását.

A helyzet fintora, hogy Sanader és kormánya azóta minden tervezett szigorítástól visszatáncolt, ezen a héten csütörtökön végül még a bérek befagyasztásától is. Utóbbiban pedig a mostani tüntetés is szerepet játszik, amelynek szervezői minden politikát kizárva a társadalom elégedetlenségének szeretnének hangot adni.

Politikai elemzők kiszámolták, hogy a tüntetéssel szimpatizáló Facebookos közösség épp három képviselőt juttathatna be a parlamentbe. Ekkora tömeg már tényező, ráadásul a fiatalok utcai elégedetlenkedését komolyan veszik Horvátországban. Tavaly több napos országos tanítási sztrájkkal elérték például az érettségi reform elhalasztását.

Kiszámíthatatlan az is, kik csatlakoznak még a Facebookos közösséghez. A horvátok többsége - a most visszavert szigorításokkal együtt is - tisztában van vele, milyen nehéz év jön a régóta halasztgatott reformok előtt álló országban. Csak az uniós csatlakozás egyik feltételének szabott, korszerűtlen, állami milliárdokkal fenntartott, elsősorban a háborúban érdemeket szerzett honvédőknek állást, megélhetést adó hajógyárak eladásával, felszámolásával sok ezren kerülhetnek utcára. Többségüknek reménye sincs más munkahelyre.
(Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a háztartásokban még mindig sok a kilencvenes évek harcaiból „visszatartott” fegyver, amelyek a rendőrségi hírekben naponta kerülnek elő öngyilkosságok, családirtások, leszámolások kapcsán.)   

Nagy kérdés tehát, hogyan érhetne szót Ivo Sander és kormánya a szebb jövőben nem bízó, ezért áldozatra sem hajlandó, pillanatnyi jólétet követelő horvát társadalommal, amelynek tagjai a filmbeli zöld mumusnak, Grincsnek látják miniszterelnöküket, aki el akarja lopni tőlük még a karácsonyt is.

Ez a most a legnagyobb internetes őrület egyébként Horvátországban: az egyik portálon Mikulás-ruhába öltöztetett zöld fejű Sanaderrel lehet begyűjteni az égből lehulló ajándékokat. Minden olyan karácsonyi doboz, amely nem a miniszterelnök kosarában végzi, azaz eljut a néphez, pontlevonással jár. Sanader feje pedig egyre jobban lilul tőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.