Sydneyi túszdráma: lehetnek még merényletek

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök közlése szerint a múlt heti kávéházi túszdráma miatt nem fokozzák a terrorkészültséget, bár újabb támadásokat terveznek szélsőséges csoportok a kontinensen. Kedden a sydney-i kávézóban tizenhat órás túszejtő akció során elhunyt két áldozatra emlékeztek.

Az ausztrál kormányfő találkozott a Nemzeti Biztonsági Bizottsággal, hogy megvitassák a túszdráma utána kialakult helyzetet. Abbott szerint a tanácskozás során kiderült, hogy magas a kockázata egy újabb terrortámadásnak. – Nem tudjuk mikor és hogyan, de tudjuk, hogy vannak olyan emberek, akik képesek és szándékoznak további támadásokat végrehajtani – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: ennek ellenére nem emelik a terrorfenyegetettségi szintet magasról extrém fokúra

Tony Abbott szerint fontos, hogy az emberek éberek legyenek, de megnyugtatta a lakosságot, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek.

A mostani magas terrorfenyegetettségi szintet még szeptemberben rendelték el Ausztráliában, amikor az Iszlám Állam (IS) oldalán harcoló állampolgárok visszatértek az országba Szíriából és Irakból. A BBC megemlíti, hogy az ausztrál kormány új törvényeket is elfogadott, hogy felvegye a harcot a "saját nevelésű" dzsihádisták ellen. Kritikusok szerint a kontinens részvétele az IS-ellenes harcokban még jobban célponttá tette Ausztráliát a terroristák szemében.

Kedden tartották Tori Johnson, a Lindt kávézó vezetője és Katrina Dawson ügyvéd temetését. A családanya emlékére istentiszteletet tartottak a sydneyi egyetemen, ahol tanulmányait végezte. Johnsontól a kávézótól néhány lépésnyire, a sydneyi St. Stephens templomban vettek végső búcsút.

December 16-án az iráni származású túszejtő, Man Harun Monisz több mint tizenhat órán keresztül tartott fogva 17 embert a kávézóban. A férfi az Iszlám Állam nevében követte el tettét. A mentőakció során két túsza mellett ő is meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.