'A büntetés Orbán hibája'

Általában nem támogatjuk a kemény pénzügyi büntetéseket, de Orbán kiprovokálta a helyzetet – véli Hannes Swoboda, aki szerint a magyar kormánynak teljesítenie kell az EU-ban vállalt kötelezettségeit. A politikus úgy látja, hogy a Fideszt magába foglaló néppárti frakciónak ideje "kinyitnia a szemét".

A magyar kormánynak teljesítenie kell az EU-ban vállalt kötelezettségeit – jelentette ki az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakcióvezetője. Hannes Swoboda azután intézte felhívását, hogy az Európai Bizottság úgy döntött: megvonhatja Magyarországtól 2013-ban a kohéziós forrásokat, amennyiben nem sikerül a költségvetési hiányt meggyőző programmal tartósan három százalék alá vinnie. (Ez Brüsszel szerint jelenleg csak ad hoc intézkedésekkel sikerült, amelyek jövőre már nem ismételhetők meg.)

Hannes Swoboda
Hannes Swoboda, Austrian social democrats' (SPOe) top candidate for European parliament elections, delivers a speech at their election campaign kickoff in Vienna May 8, 2009. REUTERS/Christian Bruna (AUSTRIA POLITICS ELECTIONS)

– Frakciónk mindig fenntartásokkal kezelte a kormányokkal szembeni pénzügyi büntetéseket, mert úgy véljük, hogy ez gyakran csak ront a helyzeten – jelentette ki az osztrák politikus, majd hozzátette: a kialakult helyzet Orbán hibája, akinek kormánya figyelmen kívül hagyva minden észrevételt, folyamatosan provokálta az EU-t és az európai intézményeket. Swoboda úgy látja, hogy a magyar kormány reakciója ismét nem a megoldás irányába mutat. – Elfogadhatatlan az a napi szintű támadás, amelyet a Fidesz és a kormány intéz az EP szabadon választott képviselői ellen – jelentette ki, utalva arra, hogy a magyar kormány rendszeresen összeesküvésről, szocialista-liberális támadásról szól Magyarországgal szemben.

– Nem az EP szocialista képviselői tehetnek a magyar kormánnyal szemben kialakult képről. Ehhez Orbán Viktornak és politikájának van köze – mondta Swoboda, aki szerint itt az ideje, hogy a Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppárt kinyissa a szemét, mutasson szolidaritást az EP-képviselőkkel szemben, és lépjen fel az európai értékek és jog kijátszása ellen. – A magyar nép érdekében szólítom fel Orbán Viktort, hogy változtasson hozzáállásán – zárta közleményét a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.