Svédország és Dánia újra ellenőrzi a határátlépést

Az intézkedés célja, hogy csökkentsék az érkező menedékkérők számát.

Útiokmány-ellenőrzést vezetett be Dániával közös határán Svédország. Az Európai Uniótól a schengeni nyílt határok szabályai alól kapott ideiglenes felmentés birtokában Stockholm csak azoknak engedi a határátlépést, akik fényképes dokumentummal tudják igazolni a személyazonosságukat. Az intézkedés célja, hogy csökkentsék a Svédországba érkező menedékkérők számát, amely 2015-ben meghaladta a 150 ezret.

Ellenőrzés a koppenhága és Malmö közötti Kastrups vonatállomáson. Fél órával hosszabb
Ellenőrzés a koppenhága és Malmö közötti Kastrups vasútállomáson. Fél órával hosszabb
Scanpix Denmark / Reuters

A Dániából Svédországba vonaton ingázóknak most át kell szállniuk a koppenhágai repülőtéren, és iratellenőrzés után folytathatják útjukat a dán fővárost Malmővel és Lunddal összekötő Öresund hídon – írja a BBC. Az amúgy negyvenperces út így félórával meghosszabbodik.

December végén az SJ svéd állami vasúttársaság bejelentette, hogy felfüggeszti a vonatközlekedést Svédország és Dánia között, mivel nem tud eleget tenni a törvényben előírt ellenőrzési kötelezettségének. A jogszabályok szerint ugyanis a közlekedési cégeket bírságolják meg, ha valamely utasuk a személyazonosságot igazoló, érvényes okmány nélkül érkezik Svédországba.

Hétfőn Dánia is visszaállította a határellenőrzést a dán-német határon - jelentette be az MTI híre szerint Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök, aki szerint az intézkedéssel Koppenhága a papírok nélkül érkező menedékkérőknek akarja útját állni.
A kormányfő már akkor értésre adta, hogy kormánya megteheti ezt a lépést, amikor Svédország bejelentette: okirat-ellenőrzést vezet be a dán határon. „Jelentős következményekkel járhat Dániára nézve, ha más északi országok határellenőrzést vezetnek be. Ez növelheti a menedékkérelmek számát" - magyarázta.

A dán-német határon egyelőre nem ellenőriznek mindenkit, csak szúrópróbaszerű vizsgálatokat végeznek. Az intézkedés egyelőre tíz napig marad érvényben, de meghosszabbítható.

„Ez egyáltalán nem örömteli pillanat” - vélekedett a dán miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a svéd lépésre reagálnak a döntéssel, s kormánya arányos intézkedést hozott. Hozzátette azt is, hogy a hétköznapi dán és német utasoknak semmilyen fennakadásra nem kell számítaniuk.

A német külügyminisztérium úgy reagált, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet veszélybe került. "Schengen nagyon fontos, de veszélyben van" - mondta Martin Schäfer külügyi szóvivő, aki szerint bármilyen probléma adódik is, mindig a legjobb közösen, összehangoltan megoldani. Steffen Seibert, a berlini kancellária szóvivője hangsúlyozta: "nem A és B ország határán található a megoldás a menekültválságra". Angela Merkel szóvivője közös, európai megoldást szorgalmazott.

A berlini belügyminisztérium a német kormány sajtótájékoztatóján azt emelte ki, hogy a svéd és dán intézkedések is összhangban vannak a schengeni szabályokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a tagállamok rendkívüli esetben visszaállítsák a határellenőrzést. Ezt az ősszel Németország is megtette az osztrák határon. A német belügyminisztérium szerint naponta 100-300 menedékkérő lép Németországból Dániába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.