Svédország elismerte Palesztinát

A skandináv ország az első az Európai Unió nyugati országai közül, amelyik így döntött. Stockholm reméli, hogy utat nyit a többi európai tagállam előtt is.
A svéd kormány ma döntött, hogy elismeri a palesztin államot – jelentette be Margot Wallström közleményében, amelyet a Dagens Nyheter közölt csütörtökön. A svéd külügyminiszter szerint ez a döntés, amely megerősíti a palesztinok önrendelkezéshez való jogát. Wallström reméli, hogy ezzel példát mutatnak másoknak is.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök októberi beiktató beszédében jelezte, hogy országa lesz az első nyugat-európai EU-tagállam, amely elismeri Palesztinát. A svédek döntését a palesztinok nagy örömmel fogadták. Izrael a csalódását hangoztatta.

A Guardian megjegyzi, eddig hét EU-tagország ismerte el a palesztin államot, köztük Magyarország is. Hasonlókép tett Izland is, nyugat-európai, de nem EU-tagállamként.

Az Egyesült Államok figyelmeztette Svédországot, hogy idő előtt hozott döntést a palesztin állam elismeréséről. Washington szerint Palesztina önállóságáról csak az izraeli-palesztin tárgyalások során dönthetnek. Wallström ennek kapcsán elmondta, hogy a svéd kormány úgy véli, a palesztin állam elismeréséhez teljesültek a nemzetközi jogi kritériumok.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a szóvivője útján üdvözölte a szerinte „bátor és történelmi” jelentőségű svéd döntést. Minden államnak követnie kellene Svédország példáját, amely elismerte Palesztinát az 1967-es határok alapján, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal – jelezte a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.