Svéd újságírókat ítéltek bűnösnek Etiópiában

Martin Schibbyét és a fotós Johan Perssont júliusban fogták el etióp katonák, miután az ONLF fegyvereseinek oldalán behatoltak Etiópia Ogaden tartományába Szomália félig autonóm Putland régiójából.

Egy etióp bíróság szerdán bűnösnek mondott ki két svéd újságírót az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front (ONLF) nevű lázadó szervezet támogatásában és népszerűsítésében, valamint illegális határátlépésben. Svédország közölte, komoly kifogásai vannak az ítélettel szemben, és magas szinten közbenjár szabadon engedésük érdekében.

Martin Schibbye riportert és Johan Persson fotóst júliusban fogták el etióp katonák, miután az ONLF fegyvereseinek oldalán behatoltak Etiópia Ogaden tartományába Szomália félig autonóm Putland régiójából.

Az ügyész a két vádpont alapján 18 és fél évi büntetés kiszabását kérte rájuk. Az ítélethirdetés jövő héten várható.

Az etióp kormány terrorista csoportként tartja nyilván az ONLF-et, s nemrég elfogadott terrorizmus elleni törvénye tiltja a lázadó tevékenység népszerűsítését. A két svédet ezért terrorista tevékenységgel is megvádolták, de ez alól a vádpont alól felmentették őket novemberben, mivel a bíróság nem talált bizonyítékot arra, hogy részt vettek volna bármilyen terrorcselekmény végrehajtásában.

Mint Shemsu Siraga bíró elmondta, a szabadúszó újságírók az engedély nélküli határátlépést beismerték. Állításuk szerint azért mentek Etiópiába, hogy tényfeltáró riportot készítsenek arról, milyen hatással vannak a helyi lakosságra a régió olajfeltárásai és az olajtermelés beindítása, a lázadó fegyveresekről pedig csupán híranyagot akartak készíteni. A bíró szerint azonban ennek ellentmondanak elfogásuk körülményei. Felhozta ellenük azt is, hogy a svédek utazását az ONLF szervezte meg Londontól Kenyán át, egészen Etiópiáig.

Stockholm aggodalmát fejezte ki a döntés miatt, s közölte, hogy az ügyben magas szinten kapcsolatba lép az etióp kormánnyal.

Svédországnak nagyon komoly kifogásai vannak a mai ítélettel szemben - hangsúlyozta szerdai nyilatkozatában Fredrik Reinfeldt miniszterelnök. "Változatlanul abból indulunk ki, hogy újságírói céllal érkeztek az országba. A lehető leghamarabb szabadon kell őket engedni, hogy visszatérhessenek a családjukhoz Svédországba" - szögezte le a kormányfő.

Mattias Goransson, a svéd Filter magazin főszerkesztője, aki a két újságíróval megállapodott arról, hogy kész leközölni helyszíni riportjukat, és a perben tanúként szerepelt, szerdán politikai foglyoknak minősítette a két férfit.

Az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front - a térség legnagyobb lázadó szervezete - 1984-es alapítása óta fegyveres harcot folytat a többségében szomáliai lakosságú délkelet-etiópiai Ogaden régió elszakításáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.