Svájcifrank-hitelesek tüntettek Zágrábban

Nagyszabású tüntetést tartott a horvát svájcifrank-hitelesek egyesülete szombaton Zágrábban. A több ezer tüntető Boris Vujcic jegybankelnök lemondását és a monetáris politika megváltozását követelte.
Ivan Kontrec, az egyesület koordinátora a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) úgy nyilatkozott, hogy elégedettek a résztvevők számával.

"Eddig csak egy kép voltunk a médiában, de most látni fogják, hogy hús-vér emberek vagyunk, lássuk, mit fognak tenni" – mondta.

A tüntetők a horvát nemzeti bank (HNB) és a kormány székháza előtt is tiltakoztak. A rendőrség becslése szerint 12 ezren voltak.

A frankhitelesek azután kerültek súlyos helyzetbe, hogy a svájci jegybank három hónapja váratlanul eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, és emiatt a frank árfolyama jelentősen megerősödött a többi devizával, köztük a horvát kunával szemben. A történtek miatt a horvát kormány januárban egy évre rögzítette a kuna és a frank átváltási árfolyamát, és létrehozott egy munkacsoportot a svájci frank alapú hitelek problémájának hosszú távú megoldására, ebbe a pénzügyminisztérium, a központi bank, a kereskedelmi bankok és a frankhitelesek egyesülete delegált tagokat.

A Frank Egyesület nevű érdekvédelmi szervezet azt követeli, hogy a magyar modellhez hasonlóan a devizaalapú hiteleket Horvátországban is váltsák át a nemzeti fizetőeszközre. A pénzintézetek azonban erre nem hajlandóak, ezért még mindig nem történt előrelépés az ügyben.

A szombati megmozduláshoz csatlakoztak a nyugdíjasok, a veteránok, a tanárok és az orvosok is, továbbá néhány autóbusznyi demonstráló a szomszédos országokból, Szlovéniából, Szerbiából és Boszniából.

Az érdekvédelmi szervezet szerdán sajtókonferenciáján közölte, azért döntött a demonstráció mellett, hogy hangot adjon elégedetlenségének a svájci frankban eladósodottak nehéz helyzete miatt, valamint felhívja a figyelmet az országban uralkodó általános gazdasági állapotokra: a 20 százalék körüli munkanélküliségre, a költségvetésnek a bruttó hazai termék (GDP) 5,7 százalékát elérő tavalyi hiányára és a múlt év végén 85 százalékos GDP-arányos államadósságra.

Horvátországban a jegybank múlt év végi állapotot tükröző adatai szerint 23,7 milliárd kuna (971,7 milliárd forint) értékben nyújtottak frank alapú hiteleket, ezek 92 százalékát a lakosság vette fel, elsősorban lakásvásárlásra. Mintegy 60 ezer horvát állampolgárnak van svájci frank alapú hitele. A nem törlesztő frankhitelesek számáról a horvát sajtóban nem jelentek meg pontos számok, de mindennaposak a nem törlesztők kilakoltatásai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.