Svájc fenntartja a munkaerő-piaci korlátozásokat

Az alpesi ország 2016-ig tarthatja fenn az ideiglenes korlátozásokat a 2004-ben csatlakozott EU-országokkal szemben, 2019-től pedig lehetősége van a védzáradék alkalmazására.

Svájc 2014. január elseje után is fenntartja a munkapiaci korlátozásokat a román és a bolgár állampolgárokkal szemben – közölte az Agerpres román állami hírügynökség a Le Nouvelliste című svájci lapra hivatkozva.

Az említett forrás szerint a nem EU-tagország Svájc 2016-ig tarthatja fenn az ideiglenes korlátozásokat, 2019-ig pedig lehetősége van védzáradék alkalmazására. Utóbbira hivatkozva jelentette be a svájci szövetségi tanács, hogy május 1-jétől újra korlátozza az EU-hoz 2004-ben csatlakozott nyolc közép- és kelet-európai országból, így Magyarországról is a munkaerő bevándorlását.

Jelenleg a Svájcban munkát vállalóknak az érvényes munkaszerződés birtokában tartózkodási engedélyt kell kérniük a hatóságoknál. A tartós, vagyis egy évnél hosszabb munkavállaláshoz előzetes engedély is szükséges. Az EU-hoz júliusban csatlakozott horvátoknak 5-7 évet kell várniuk a korlátozások feloldására - írja az Agerpres.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.