Sürgősségi szívműtéten esett át Fülöp herceg

II. Erzsébet királynő 90 esztendős férjét, a brit uralkodói család legszórakoztatóbb alakját mellkasi fájdalmakkal szállítottak kórházba pénteken.

Sürgősségi szívműtétet hajtottak végre péntek éjjel Fülöp edinburghi hercegen, II. Erzsébet királynő 90 esztendős férjén, akit mellkasi fájdalmakkal szállítottak kórházba.

Az agg herceget - aki egyébként korához képest kiváló egészségi állapotáról és munkabírásáról híres - a királyi család kelet-angliai téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából vitték állítólag helikopterrel az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházba, amely Nagy-Britannia első számú kardiológiai központja.

A kórházi vizsgálat kiderítette, hogy a mellkasi fájdalmat szívkoszorúér-elzáródás okozta. Ezt azonnali beavatkozással megszüntették; a műtét az udvar hivatalos szombat hajnali közleménye szerint sikeres volt.

A beavatkozás során helyi érzéstelenítéssel artériatágító betétet ültettek be a herceg szívébe.

A brit uralkodó férjét „rövid időre" megfigyelésre bent tartják a kórházban. A palota nem közölte, hogy a kórházi tartózkodás várhatóan meddig tart, így egyelőre kétséges, hogy Fülöp részt tud-e venni a királyi család hagyományos sandringhami karácsonyi ebédjén, bár a BBC-nek szombat hajnalban nyilatkozó kardiológus szakértők szerint ez nem kizárt.

Fülöp herceg júniusban töltötte be 90. életévét. A sajátos - időnként diplomáciai bonyodalmakat kavaró - humoráról, de fáradhatatlan munkabírásáról is közismert herceg a születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban elmondta: a jövőben kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban „az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is - jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt". Hozzátette: szeretne most már egy kicsit magában ellenni, "kevesebb felelősséggel, kevesebb rohangálással, kevesebb felkészüléssel különböző eseményekre".

Ennek azonban egyelőre semmi jele. A brit uralkodó férje azóta is a korábban szokásos munkatempót diktálja magának; 85 esztendős hitvese kíséretében például nemrégiben rendkívül fárasztó 11 napos körutat tett Ausztráliában.

Jövőre is komoly feladatok várnak rá: a gyémántjubileum - vagyis a királynő trónra lépésének 60. évfordulója - alkalmából a házaspár többhetes országjárásra indul és sűrű ünnepi programsorozaton vesz részt. Emellett London rendezi a jövő nyári olimpiai játékokat, amelyeken szintén számos alkalommal megjelenik a királyi pár.

Az edinburghi herceg - aki 64 éve II. Erzsébet királynő férje - összesen nyolcszáz jótékonysági és egyéb társadalmi szervezetben játszik aktív szerepet, soknak ezek közül ő a fővédnöke.

Egy-egy otromba, ám a bulvársajtó által mindig szívesen felkapott kiszólása miatt a Buckingham-palotának már többször is hivatalosan bocsánatot kellett kérnie. 1996-os kínai látogatása során a brit cserediákokat például ezzel a tanáccsal látta el: „Vigyázzatok, ha sokáig itt ragadtok, ti is slicceltszeműek lesztek”, de megtörtént az is, hogy egy skót autósiskola oktatójától megkérdezzte „Hogyan veszi rá az őslakosokat, hogy a teszt idejére letegyék a piát?”

Fülöp herceg és felesége, II. Erzsébet
Fülöp herceg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.