Megölték Karzai elnök nagyhatalmú öccsét

„Fívérem otthonában mártírhalált halt ma. llyen az afgánok élete, ez a bánat honos minden afgán otthonban, mindannyiunknak van ilyen gyásza” - mondta keddi Nicolas Sarkozy-vel tartott közös sajtóértekezletén az afgán elnök.

Hamid Karzai így maga erősítette meg ez alkalommal a hírt: legfiatalabb öccsét, Kandahar tartomány kormányzóját egy merénylő ma reggel megölte.

Afganisztánban a merényletek, tömeggyilkosságok mindennaposak. A kormányzó azonban nem volt akárki, s ezért megölésének híre pillanatok alatt bejárta a világsajtót. Ahmed Vali Karzai Kandahar kormányzója, egy kisebb pastu törzs főnöke volt. Ötvenéves volt, s ugyan formálisan csak a tartományi tanács elnökének címét viselte, sokak szerint a térség fő ópiumkereskedője és egy a NATO/CIA által pénzelt különítmény főnöke volt valójában. A nemzetközi sajtó állította, nem az elnök segíti az ő ténykedését, hanem Ahmed Valié a valódi hatalom az országban. Általános a vélemény, hogy ő pénzelte és szervezte a választási csalásokat, amelyek eredményeként Hamid Karzai 2009-ben újra elnök lehetett. Sokáig kérdéses volt a kandahári erős ember és a tálibok kapcsolata is. Titkos szövetségesek, avagy esküdt ellenségek az ópiumpiacért és a helyi hatalomért folyó harcban? Mindenesetre a nyugati szövetségesek Ahmad Valit a saját emberüknek tartották. Így például az ő tulajdonában lévő biztonsági cégek védték Kandaharban a nyugati bázisokat és tulajdont, az amerikai katonai konvojokat is. Ezenkívül magánbörtönöket is üzemeltett, ahol kínzásokkal ki lehetett szedni a foglyokból a megbízói számára szükséges információkat.  Ez a meghitt kapcsolat volt az oka, hogy az amerikai hadsereg sokáig elutasította a kábítószerellenes hatóság által feltárt tényeket, miszerint a Karzai-öccs  a fő drogbáró a térségben. A The New York Times 2009 októberében részletes cikkben számolt be a kandahári erős ember üzelmeiről és kapcsolatairól a CIA-val.

A mostani gyilkosságot egy Szardár Mohamed nevű, harmincas éveiben járó  férfi követte el, akit a kormányzó emberei helyben agyonlőttek. A merénylő az elnök családjának falujából származott, sokáig az egyik fivér testőrségében szolgált. Többször járt a kormányzó házában, ezért most sem is motozták meg. A merényletről a tálibok azonnal közleményt adtak ki. Juszuf Ahmadi szóvivő ebben azt állította, hogy a gyilkost ők bérelték fel, s  Ahmed Vali megbűnhődött ezzel gonosztetteiért.

Karzai rezidenciájában, amely lakása és hivatala egyben, éppen szokásos napi fogadását tartotta. Ahogy az egy pastu törzsfőhöz illik, ügyekben döntött, tisztelgő látogatókat fogadott, üzleti tanácsokat adott. Ilyen alkalmakkor keresték fel egyébként a térségbe látogató nyugati nagykövetek, amerikai tábornokok is. Az elemzők szerint a gyilkosság biztosan zavart okoz majd a délkelet-afganisztáni térségben. Eddig Ahmed Valinak sikerült a pastu popalzaj törzs (ehhez tartozik a Karzai család is) nagy részét megnyerni a tálibok elleni harcnak. A támogatásért privilégiumokkal fizetett. A hatalmi űrben átrendeződhetnek a törzsi viszonyok is, s esetleg új belső háború kezdődik, amelyből a tálibok profitálhatnak. A pastuk többsége a szomszédos Pakisztánban él, sokan a popalzaj törzsből is. Ha a táliboknak sikerül elhitetniük, hogy a merénylet az ő művük, ez emelheti támogatottságukat, hiszen a térség leghatalmasabb emberét gyilkolták meg saját házában.

Tavasszal a tálib szóvivők azt nyilatkozták, hogy nem kívánnak nagyobb csatákba bonyolódni a nyugati csapatokkal, megvárják, míg azok maguk kivonulnak. Sarkozy most épp a merénylet napján jelentette be, hogy az idén ezer katonát hazavisznek. Obama is jelentős csapatcsökkentést ígért az idén.  Eddig azzal indokolták ezt, hogy Afganisztánban erősödik a biztonság, egyre kevesebb nyugati  katona is elegendő a helyzet stabilizálásra. Oszama bin Laden „kilövése”  is erősítette ezt a tendenciát. Kérdéses, hogy miként alakul most a helyzet a közép-ázsiai fronton. 

num_article=1133281|num_paragraph=0|num_seq=1|num_picture=650301|txt_caption=Ahmed Vali Karzai |txt_author=|txt_source=|txt_align=left|num_width=330|num_ratio=|
nol_oldNolPicture
mceBlockPasteEnd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.