Súlyosabb lehet a klímaváltozás, mint egy atomkonfliktus

A migránsválság a legvalószínűbb, a klímaváltozás a legpusztítóbb kockázati tényező 2016-ban.

A menekültáradattól és a szélsőséges időjárástól tarthatunk leginkább 2016-ban a Gazdasági Világfórum felmérése szerint. A legvalószínűbb globális kockázatok toplistáján szerepel a klímaváltozáshoz való sikertelen alkalmazkodás, a regionális hatású államközi konfliktusok, valamint a súlyos természeti katasztrófák is.

Ez alapvető változást jelent az elmúlt évek kockázataihoz képest: bár a természeti katasztrófák és a klímaváltozás minden évben toplistán szerepelt, a jövedelemkülönbségek és a súlyos munkanélküliség is kiszorultak top 5 közül, a migránsválság pedig "előkelőbb" helyre került.

A Gazdasági Világfórum súlyosságuk szerint is rangsorolta 2016 kockázatait, ezen a listán már a klímaváltozás vezet, második helyre kerültek a tömegpusztító fegyverek (nyilván nem függetlenül az iráni és észak-koreai atomvitától), és az ivóvízhiány is dobogós lett. Ez azért is riasztó, mert az előző 5 évben egyszer sem tartották ekkora kockázati tényezőnek a tömegpusztító fegyvereket - de a klímaváltozást sem.

A felmérés arra figyelmeztet, hogy 2016-ban az évi globális átlagos hőmérséklet 1 fokkal  haladhatja meg az ipari forradalom előtti időszakét. Prognózisuk szerint az újkori történelem legnagyobb menekültáradatával kell számolnunk idén: 60 millió ember kényszerülhet elhagyni otthonát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.