Súlyos börtönbüntetés két ujgur aktivistának

Az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület (Xinjiang-Uyghur-Zichiqu) hatóságai súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki két ujgur aktivistára - közölte egy washingtoni székhelyű jogvédő csoport kedden.

Március elején nyolc év szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, az Amerikai-Ujgur Szervezet közlése szerint azért, mert egy független ujgur köztársaságot jelképező zászlót lengetett az utcán Hotan városában egy szobor közelében, amely Mao Ce-tungot (Mao Zedong), a kínai kommunista állam megalapítóját ábrázolja, amint kezet ráz egy ujgur földművessel. A városi bíróság névtelenséget kérő illetékese megerősítette az ítélet hírét. Közlése szerint azonban az elítélt férfi robbanóanyagot próbált lopni a helyi rendőrségtől, hogy felrobbantsa a szobrot.

A jogvédők arról is beszámoltak, hogy egy másik férfi 15 éves börtönbüntetést kapott február végén, mert megmozdulásokat szervezett tiltakozásul a muszlim vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgur kisebbség elnyomása ellen. A hotani bíróság a jogvédő szervezet megkeresésére azt közölte: nem tud semmit az ügyről.

A kínai hatóságok az elmúlt hónapokban megerősítették az ellenőrzést az autonóm tartomány felett és eltökélt szándékukat hangoztatták a szakadár törekvések letörésére.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.