Sugárútra szórták a megcsonkított holttesteket

Egy sokkoló tömeggyilkosság nyomán még a kormány is az egyik kegyetlenségéről hírhedt drogkartell, a Zetas védelmére kelt Mexikóban, és hatósági vizsgálatnak veti alá azt az internetre is felkerült videót, amelyben símaszk mögé rejtőző férfiak fenyegetőznek a bűnszervezet teljes kiirtásával.

A bejelentéshez fűzött kommentárjában a mexikói belügyminisztérium megjegyzi, hogy egy olyan bűnszervezetet, mint a Zetas, fel kell számolni, de ez csak törvényes keretek között történhet. „Ellenzünk minden olyan szándékot, amely a saját kezébe ragadná az igazságszolgáltatást” – szögezi le a tárca. Az ominózus felvételeken öt símaszkba bújt férfi fenyegetőzik és fogadkozik, hogy írmagját is kiirtják Mexikó egyik leghírhedtebb kartelljének. „Mi vagyunk a nép fegyveres szárnya. Névtelenül, de büszkén vesszük fel a harcot” – mondja egyikük, azt állítva, „etikai kódexük” tiltja az emberrablást és a zsarolást – vagyis a csoport csak gyilkolni akar. Ez jelen esetben nem éppen kockázat nélküli vállalkozás: a kiugrott kommandósokból álló Zetas nevét országszerte rettegik a bűnszervezetek közül is kirívó kegyetlensége miatt.

Bár az interneten gyakorta feltűnnek videók, amelyekben egy a kartellek leszámolással fenyegetik meg egymást – a most Új Generáció néven jelentkező csoport állítólag a mexikói kartellek legnagyobbjához, a Sinaloához áll közel –, a hatóságokat egy sokkoló tömeggyilkosság miatt érdekli a felvétel: a tengerparti Veracruz egyik sugárútjára nemrég 35 megkötözött és megkínzott ember – köztük 12 nő és két kiskorú – holttesték szórták az autósok elé egy felüljáróról. Állítólag az áldozatok mindegyike a Zetas tagja volt, amit alátámaszt, hogy többségüknek emberrablás és zsarolás volt a számláján és a bűnügyi aktákban. Bár a városban ezután a hadsereg egységei is járőrözni kezdtek, megállítva mindenkit, aki gyanút keltően viselkedett, az Új Generációt ez vajmi kevéssé zavarta, és alig három nappal később még 11 hullával lepte meg a hatóságokat.

Az ilyesféle allűrök nyomán a helyi hatóságok körében egyre nő a félelem, hogy az ország az egymás ellen küzdő paramilitáris alakulatok játszóterévé válik. A helyzet már most hasonlít a nyolcvanas-kilencvenes Kolumbiájáéhoz, ahol a kormány hagyta egyre másra alakulni a jobboldali milíciákat a kommunista terrorszervezet, a FARC ellen, mígnem azon találta magát, hogy a reguláris hadsereg kezéből is évekre kicsúszik az ellenőrzés.

Mexikó elnöke, Felipe Calderón számára ezért sem jó hír, amit megfigyelők egyelőre csak halkan jegyeznek meg, hogy a szövetségi államok egyszerűen nem működnek együtt a központi hatalommal a drogkartellek elleni küzdelemben, így a bűnszervezetek többé-kevésbé szabadon rendezhetik a vérengzéseiket. (Amióta Calderón offenzívát hirdetett a drogkartellek ellen, 35-40 ezer ember halt meg a leszámolásokban.) Veracruzban már nemcsak ember-, hanem gazdasági áldozatokat is követelt a városi gerillaháborúkra emlékeztető helyzet: több étteremnek és szórakozóhelységnek be kellett zárnia a távolmaradó turisták miatt. A szövetségi állam – a Zetas kartell felségterülete – az Egyesült Államok felé tartó kokain és az illegális bevándorlók hagyományos útvonalát jelenti.

Mexikóban sokan már úgy érzik, hogy a központi hatalom tehetetlensége miatt saját kezükbe kell venniük az igazságszolgáltatást
People stand around the body of a dead man at the village of San Salvador Atenco near Mexico City September 25, 2011. The man was lynched and three more were injured by angry residents of a village when they tried to rob the passengers of a bus, according to local media. It was reported that police rescued two men and one woman who were being beaten. REUTERS/Stringer (MEXICO - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW) TEMPLATE OUT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.