Sugárszennyezett víz szivároghatott a talajba Fukusimában

A szivárgó tartályban 13 ezer köbméter radioaktív víz maradt, amelyet már elkezdtek átszivattyúzni más tartályokba.

Mintegy 120 köbméter sugárszennyezett víz szivároghatott a talajba a tavalyelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű hét föld alatti tartályainak egyikéből - közölte szombatra virradóra az erőművet üzemeltető vállalat (TEPCO).

Tájékoztatása szerint a szivárgó tartályban 13 ezer köbméter radioaktív víz maradt, amelyet már elkezdtek átszivattyúzni más tartályokba. Két hétig tart majd a 60 méter hosszú, 53 méter széles és 6 méter magas, három réteg vízzáró anyaggal ellátott tárolókapacitás kiürítése, amelyben a reaktorok hűtéséhez szükséges vizet tartottak.

A kiszivárgott víz részben a tartály alatt gyülemlett fel, részben pedig a talajba folyt. A víztároló mintegy 800 méterre van a tengerparttól, de a TEPCO szerint nem valószínű, hogy a szennyezett folyadék az óceánba került.

A Fukusima 1. atomerőműben március közepén 29 órán át szünetelt az áramszolgáltatás egy patkány okozta rövidzárlat miatt. Az üzemzavar során leállt a 2011 márciusában balesetet szenvedett erőmű elhasznált fűtőelemeit tároló medencéinek hűtőrendszere. Habár a reaktorok hűtése nem szenvedett kárt, a TEPCO elismerte, hogy a két évvel ezelőtti baleset óta ez volt az egyik legsúlyosabb incidens a létesítményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.