Strauss-Kahn Sarkozyéket vádolja

Dominique Strauss-Kahn, az IMF volt vezetője a karrierjét tönkretevő New York-i szexbotrány kirobbantását a Nicolas Sarkozyhez és az UMP párthoz kötődő politikai ellenfeleinek tulajdonítja a brit Guardian napilapnak adott interjújában.

Szerinte a cél az volt, hogy megakadályozzák indulását a francia elnökválasztásokon. “Alighanem politikailag túl naiv voltam, hogy nem feltételeztem, képesek ilyen messzire elmenni” – mondta DSK.

Az interjúban elismeri, azt azért nem feltételezi, hogy a New York-i Sofitel szálloda lakosztályában az incidense a szobalánnyal, Nafissatou Dialloval eleve megrendezett lett volna. Ám abban már külső erőknek, politikai ellenfeleinek volt szerepe, hogy az ügy ekkora botránnyá duzzadt, bűnügyi vizsgálat indult erőszakos közösülés vádjával, sőt ennek során egy időre börtönbe is került. "Túl sok körülmény jött össze, hogy ez véletlenek egybeesésének tűnhessen".

A 63 éves Strauss-Kahn kezdetben azt próbálta állítani, a szexuális kaland “hozzájárulással” történt, ám szerinte utóbb francia ügynökök avatkoztak be. Heteken át megfigyelés alá vonták, még mielőtt őrizetbe került volna.

Azzal vádaskodik az interjúban, hogy a Sarkozyhez közeli körök által megbízott ügynökök lehallgatták a telefonhívásait. Igyekeztek biztosra menni, hogy Diallo valóban elmegy a New York-i rendőrségre, s így nemzetközi botránnyá dagad az ügy, amely lehetetlenné teszi majd, hogy induljon a francia elnökválasztásokon.

Strauss-Kahn interjúja a The Guardianban, s ezzel Sarkozy körét megvádoló állításai a francia belpolitika érzékeny pillanatában, az elnökválasztás döntő, második fordulója előtt hangzottak el. A május 6-i választások előrejelzései szerint a szocialista François Hollande egyelőre biztosan vezet Sarkozy előtt. Mielőtt a New York-i botrány tavaly májusban kirobbant volna, a szocialista jelöltek közti versenyben Strauss-Kahn állt jobban a közvélemény-kutatási eredmények szerint, mint Hollande.

A The Guardian kommentáló megjegyzése szerint Strauss-Kahn vádjai egy magándetektív-iroda segítségével az utóbbi 11 hónapban folytatott vizsgálaton alapulnak. Ellenőrizték a Sofitel videokameráinak felvételeit, miként a mobiltelefonos hívásokat, elektronikus szobakulcsokat. DSK mindezekre a vizsgálatokra hivatkozva állítja, hogy “egy piszkos akció áldozata, ám kritikusai az egészet paranoiájának tulajdoníthatják”.

A Sofitel szállodai incidens mindenképpen ártott Strauss-Kahn hírnevének Franciaországban, sőt a nagyvilágban. Nyilvános szerepléseit például Nagy-Britanniában vagy Brüsszelben rendre a nők jogaiért fellépő aktivisták tiltakozásai kísérik. Legutóbb már azzal is megvádolták, hogy üzleti partnereivel prostituáltak hálózatát tartották fenn a Carlton hotelben, Lille-ben.


Dominique Strauss-Kahn, aki eddig mindent megúszott
Former IMF chief Dominique Strauss-Kahn listens to his lawyer, William Taylor, inside of a New York State Supreme Courthouse during a bail hearing in New York May 19, 2011. Kahn was granted bail by a New York judge on Thursday, and the former IMF chief has vowed to fight charges that he tried to rape a hotel maid in Manhattan. REUTERS/Richard Drew/Pool (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.