Stratégiai jelentőségű várost foglaltak vissza a szír felkelőktől

A Damaszkusztól délre fekvő Szbeine a kieső utánpótlás miatt fájó vereség. Szíriában már csak egy olyan vegyifegyver-létesítmény maradt, amelyet nem láttak az OPCW szakértői.

A Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerők visszafoglaltak a felkelőktől egy kulcsjelentőségű várost, Szbeinét Damaszkusz közelében – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet. A fővárostól délre fekvő település az OSDH szerint kiemelt szerepet játszott a Damaszkusz déli részén harcoló felkelők ellátásában. Egy palesztin menekülttábornak is otthont ad. A londoni székhelyű szervezet beszámolt róla, hogy a kormányerőket a libanoni Hezbollah síita szervezet egységei és más, kormányhű szíriai és külföldi síita katonák is segítették. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője elmondta, a szervezet  aggódik az elfoglalt város polgári lakosainak a biztonságáért. „Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a hadsereg akár ki is végezheti a civileket, amiért majd a felkelőket okolják" – hangsúlyozta. Néhány héttel ezelőtt a hadsereg három másik közeli várost elfoglalt már.

Eközben a friss Nobel-békedíjas Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői bejelentették, hogy ellenőriztek még egy vegyifegyver-létesítményt, így már csak egy olyan hely maradt a 23 közül, amelyet nem láttak. Az OPCW hágai központja arról tájékoztatott csütörtökön, hogy az Aleppó melletti létesítményről a szíriai hatóságoktól olyan videofelvételeket és fényképeket kaptak, amelyek azt bizonyítják, hogy az épület üres, és számottevő károkat szenvedett a harcokban. A szakértők hitelesnek minősítették a felvételeket, és ezek alapján tájékoztattak arról, hogy a Szíriában található 23, vegyi fegyverek előállítására, a mérgező vegyületek kikeverésére és fegyverbe töltésére alkalmas létesítmény közül már 22-t ellenőriztek.

Az OPCW szakértői biztonsági okokból nem juthattak el az Aleppó melletti létesítménybe. Az utolsó létesítményt ugyancsak biztonsági megfontolásokból nem kereshették fel egyelőre a polgárháború sújtotta közel-keleti országban. A szíriai rezsim szeptemberben nemzetközi nyomásra beleegyezett abba, hogy 2014 közepéig megsemmisítsék összes vegyi fegyverét. Becslések szerint mintegy ezertonnányi vegyi fegyver található Szíriában. Az OPCW szakértők október 31-én jelentették be, hogy minden olyan üzemet ellenőriztek és felszámoltak Szíriában, amelyben ilyen tömegpusztító fegyverek gyártására volt lehetőség.

Ezzel Szíria megfelelt az OPCW végrehajtó tanácsa által erre megszabott november 1-jei határidőnek. A leszerelési program keretében a már meglévő készleteket is meg kell semmisítenie. A további részletes menetrendről a tervek szerint a következő hét végéig állapodik meg egymással az OPCW és Damaszkusz. Egyelőre nincs döntés arról, hogy melyik országban bonyolítsák le a fegyverek megsemmisítését. Szakértők a legvalószínűbb helyszínnek Albániát vagy Belgiumot tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.