Strasbourgi rösztit ettek a veszprémi diákok

Távoli és mégis közeli az unió azoknak a magyar diákoknak, akik A mi Európánk kárpát-medencei középiskolai vetélkedőn dobogós helyezést értek el. A veszprémi és a budapesti nyertesek testközelből ismerkedtek az Európai Parlamenttel.

Mennyibe kerül hétvégén a parkolás Hágában, milyen útvonalon érdemes Székesfehérvárról Barcelonába eljutni, és mit találunk útközben? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sokaságával találkoztak azok a kárpát-medencei diákok, akik beneveztek a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és a pozsonyi Szövetség a Közös Célokért Társulás által közösen szervezett vetélkedőre.

A három éve indított, európai ismereteket firtató és adó tanulmányi versenybe már erdélyi és kárpátaljai iskolák is bekapcsolódtak. Így aztán az ősszel több mint százhatvan háromfős csapat nevezett be, és több mint százhúsz el is indult.

A tavaszi székesfehérvári döntőbe húsz diákcsoport verekedte be magát. A téma részben adta magát, hiszen a múlt év az EU-ban a kirekesztés és a szegénység elleni küzdelemről, az idei év pedig az önkéntességről szólt. De a kérdések sok egyébre is kitértek: a környezetvédelemre, az energiagazdálkodásra, a tagországok kultúrájára, a népszokásokra.

Az első forduló feladványait két hét alatt kellett megoldaniuk és beküldeniük a csapatoknak. A következő kettőben azonban csak két-két órát kaptak, hogy a számítógépek előtt ülve válaszoljanak. A döntőben már személyesen is megjelentek a zsűri előtt, s szóban is számot adtak tudásukról.

- Tényleg úgy érezzük, hogy ami eddig távoli, elvont világnak tűnt számunkra, most sokkal érthetőbbé vált, és kézzelfogható közelségbe került – mondja a veszprémi Lovassy László Gimnázium győztes „Morzsi” csapatának tagja, Pázmány József, aki az első három helyezett nyereményútján jutott el Strasbourgba.

Két csapattársa, Szabó Bence és  Orbán András is egyetértett, hogy sokat tanultak, sokat készültek, de egyben nagyon élvezték is a játékos vetélkedőt. Amúgy nem szokatlan számukra a nagy kihívás. Az ország egyik legjobb középiskolájának matematika-tagozatos tanulóiként egyébként is rendszeresen beneveznek tanulmányi versenyekbe, legutóbb például a földrajzi és történelmi versenyben vettek részt. S „egyébként” most érettségiztek és felvételiztek.

Valószínűsítik, hogy ősztől meg is kezdik Budapesten közgazdasági, jogi és villamosmérnöki tanulmányaikat. Érdeklődésüket, nyitottságukat látva, a jövő szakmai kihívásairól megfogalmazott véleményüket hallva, alighanem biztosra mehetnek, ami az egyetemi előmenetelüket illeti.

A Morzsi csapat harmadszor indult, és először végzett az élen. Korábban a Lovassy felsősei előzték meg őket. Most ők utasították maguk mögé az alsóbb évfolyam hallgatóit, akik a harmadik helyet szerezték meg. Másodiknak futottak be a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanulói. Ők is eljöttek természetesen Strasbourgba.

Az Európai Parlamentnek a nyári szünet előtti utolsó plenáris ülésére érkeztek Strasbourgba – Herczog Edit szocialista képviselő meghívására – a kárpát-medencei vetélkedőt szervező tanárokkal és más uniós középiskolai programokat összeállító szakemberekkel együtt. A magyar európai parlamenti képviselő a tanulmányi versenyt is támogatja, a felvidéki részvétel ösztönzésébe pedig beszállt Mészáros Alajos néppárti törvényhozó is. Mint Herczog Edit lapunknak elmondta, reméli, hogy erdélyi magyar képviselő is csatlakozik ehhez a középiskolai kezdeményezéshez.

A diákoknak bizonyosan nagy élményt adott, hogy körbevezették őket az Európai Parlament épületében, megtudhatták „testközelből”, hogyan zajlik az élet ebben az intézményben, és persze azt is, mibe kerül a havi átköltözés Brüsszelből az elzászi városba. S láthatták, hogy például a lengyel kormányfő, az új soros elnök programbeszédét milyen kevesen hallgatták a padsorokból.

De jutott idő Strasbourgra is, a földrajzi és kulturális ismeretek helyszíni bővítésére, az ismerkedésre a vetélkedő témái között felsorolt gasztronómiával is, például az Au caquelon étterem kínálta rösztivel, a pirított szalonnára és hagymára helyezett reszelt krumplival, amelyet jóféle sajttal sütnek egybe. Újabb bizonyítékául annak, hogy ízlésben és ízekben is milyen sok a közös vonás Európában.

Orbán-András, Pázmány József és Szabó-Bence
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.