Jóváhagyta a német Szabad Demokrata Párt a koalíciót

Rendkívüli kongresszusán elsöprő többséggel hagyta jóvá a konzervatívokkal kötött koalíciós megállapodást vasárnap a német Szabad Demokrata Párt (FDP).

Az új kormánykoalíció programját előző nap fogadták el a kereszténypártok, azaz a CDU és a CSU, valamint a liberális FDP vezetői. A megállapodást a vasárnapi kongresszuson a liberális párt elnöke, Guido Westerwelle ismertette a küldöttekkel. Westerwelle az új kormányban - amely várhatóan a hét közepén teszi le a hivatali esküt - alkancellár és külügyminiszter lesz.

A pártelnök kongresszusi beszédében azt hangsúlyozta, hogy az FDP valamennyi követelése bekerült a koalíciós programba. Szavai szerint a párt ily módon teljes mértékben beváltotta a választási kampány során tett ígéreteit.

Mindennek kapcsán külön is megemlítette az egészségügy rendszerének új finanszírozási mechanizmusát, az adórendszer korszerűsítését, valamint a belbiztonsággal kapcsolatban létrejött koalíciós egyezséget. Úgy vélekedett, hogy ezen a téren sikerült megfelelő egyensúlyt biztosítani a szabadság és a biztonság között.
Az FDP a szeptember végi választások eredményeként 11 évi ellenzéki szerep után került vissza a kormányba.

A két koalíciós partner, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) hétfőn - ugyancsak rendkívüli kongresszuson - vitatja meg a koalíciós megállapodást, és várható, hogy a küldöttek nagy többséggel jóváhagyják azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.