Starbucksos alkalmazottak kémkednek a CIA-nek?

A libanoni Hezbollah starbucksos és Pizza Hut-os alkalmazottakban véli felfedezni a CIA ügynökeit, az amerikai titkosszolgálat tagadja a vádakat. Izrael északi szomszédja valószínűleg már meg is osztotta a feltételezett kémek fényképeit legfőbb szövetségesével, Iránnal.

A síita iszlamista szervezet szerint a CIA ügynökei bizonyítottan ilyen és ehhez hasonló álcákban dolgoztak Libanonban. A szervezet a libanoni tévé élő adásában jelentette be ezt a felfedezését, konkrét amerikai neveket is felsorolva, akiket kémkedéssel gyanúsítanak, írja a BBC.

A csoport egy videoanimációval szemléltette, hogyan találkoznak a CIA ügynökei a Starbucksban és a Pizza Hutban dolgozó informátoraikkal. A CIA szóvivője úgy nyilatkozott: az ügynökség nem kíván ilyen hamis vádaskodásra reagálni. – Ügynökségünk egyik szabálya, hogy terroristacsoportok hamis vádaskodásaira nem reagál – mondta Jennifer Younblood az AP hírügynökségnek.

A libanoni csatorna, az al-Manar szerint a CIA-nek tíz ügynöke volt Libanonban, és mindegyikük diplomáciai fedésben dolgozott, hogy így álcázzák az országban működő titkosszolgálati adatgyűjtést. A Hezbollah eközben valószínűleg már megosztotta a feltételezett CIA-ügynökök fotóit legközelebbi szövetségesével, Iránnal – árulták el „korábbi hivatalnokok” az AP-nek.

A Hezbollah vezetője, Haszan Naszr Alláh sejk korábban úgy nyilatkozott, hogy szervezetének két tagja is bevallotta, hogy az amerikai titkosszolgálatnak kémkedett. Az USA, mely a Hezbollahot terroristaszervezetként tartja számon, ezeket a vádakat szintén tagadta.

A CIA–Hezbollah háború egyébként majdnem harminc évre nyúlik vissza, mikor a szervezet elrabolta, majd megölte a CIA akkori helyi vezetőjét Bejrútban. Ezután mindkét szervezet kölcsönösen próbált borsot törni a másik orra alá, legutóbb például a Hezbollah tartóztatott le tucatnyi, izraeli kémnek vélt embert. Irán novemberben szintén úgy nyilatkozott, hogy CIA-ügynököket tartóztatott le, akik valószínűsíthetően az ország katonai és nukleáris programjait kémlelték ki.

 

A Starbucks is célkeresztbe került
A customer sits in a Starbucks coffee shop in New York, March 14, 2007. REUTERS/Keith Bedford (UNITED STATES)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.