Stadionba zárták a menekülteket Kosz szigetén

Több mint ezer embert zártak be egy stadionba a görögországi Kosz szigetén, ahol kedden tömegverekedés tört ki.

Jó néhány, főleg szíriai és afgán menekült hőgutát kapott és elájult, az egyik migránsnak pedig epilepsziás rohama volt - írja a Guardian a helyszínen lévő Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetre hivatkozva.

Julia Kourafa, a nonprofit szervezet szóvivője közölte, a szervezettség teljes hiányát tapaszták meg Kosz szigetén. „Csak a rendőrök voltak, sem az ENSZ menekültügyi Főbiztossága, sem a csapatunk védelméről gondoskodó biztonsági őrök nem voltak” - nyilatkozta, s hozzátette, ez az első eset, hogy ilyesmit tapasztalnak Görögországban. 

„Nőkről, gyerekekről és idős emberekről beszélünk, akiket hosszú órákra zártak be a tűző napon” - tette hozzá Kourafa. 

A szóvivő elmondása szerint a stadionban a rendőrség hangbomba segítségével próbálta fenntartani a rendet és csillapítani a migránsokat, akik türelmetlenül várták, hogy regisztrálják őket.  A folyamat azonban rendkívül lassú volt, mert mindössze három rendőrségi tisztviselő végezte a műveletet.

Az Orvosok Határok Nélkül lapunknak elküldött közleményében azt írják, az elmúlt két hétben több mint kétezer menekült érkezett Kosz szigetére. Az elmúlt két napban a rendőrség a korábbiakhoz képest erőteljesebben lépett fel a migránsokkal szemben, próbálják eltünteti őket a turisták szeme elől, így a város szélén álló stadionba terelik őket, ahol nem megfelelőek a higiéniás feltételek, nincs árnyék, semmi, ami menedéket nyújtana a tűző nap elől.

Az MSF jelenleg egy  használaton kívüli, romos épületben, áramellátás nélkül látja el a rászorulókat. Több százan keresik fel a Captain Elias hotelt, hogy itt találjanak menedéket addig, amíg a görög rendőrség regisztrálja őket - ez általában 10-15 napig is eltart, s addig el sem hagyhatják a szigetet.

A migránsok többsége Törökországból érkezik csónakon a görög szigetekre, a görög hatóságok pedig tehetetlenek. Kedden tűzoltó készülékből származó porral próbálták csillapítani a Kosz szigetén rekedt tömegeket, ezzel pedig csak még nagyobb pánik tört ki a menekültek között.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.