Srí Lanka: ágyúval kórházra

Tüzérségi lövedékek találtak el egy alkalmi kórházat szombaton Srí Lanka északi, harcoktól sújtott övezetében; a támadás következtében legalább 64 civil meghalt - közölte egy orvos.

A kórház a szeparatista tamilok által ellenőrzött területen van, de a kormányzat által küldött orvosok működtetik. A szakadárokhoz közel álló, TamilNet nevű honlap azzal vádolta a kormányerőket, hogy ők támadták a kórházat. A Srí Lanka-i kormányzat egyik katonai szóvivője viszont ezt cáfolta, mondván: csapataik csak kis kaliberű fegyvereket használnak mostani támadásukban, amelynek célja, hogy teljesen visszafoglalják a még a tamil lázadók kezén lévő, egyre kisebb tengerparti szakaszt a szigetország északkeleti részén.

A kormány szerint két tüzérségi támadás érte szombaton a kórházat, a TamilNet pedig azt állította, hogy pénteken és szombaton is lőtték az egészségügyi intézményt. Mindkét forrás legalább 64 beteg és járókelő haláláról, és további 87 civil sebesültről számolt be.

A harcok övezetében rekedt mintegy 50 ezer helyi lakos kimenekítése érdekében a nemzetközi közösség azonnali tűzszünetet sürget a hadsereg és a tamil lázadók között. Az előrenyomuló kormányerők azonban nem hajlandók felfüggeszteni támadásaikat, arra hivatkozva: közel járnak ahhoz, hogy legyőzzék a felkelőket és végleg pontot tegyenek az évtizedek óta tartó polgárháborúra. A hadsereg szombaton arról számolt be, hogy a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet 14 fegyveresével végeztek a legutóbbi összecsapásokban, és a gerillák már csak egy öt kilométer hosszú földsávot ellenőriznek.

Korábbi jelentések szerint a kormány azért sem támogatja a "humanitárius" tűzszünet gondolatát, mert attól tart, hogy a lázadók erőik újjászervezésére használnák fel az átmeneti fegyvernyugvás időszakát.

A civil lakosságra tekintettel a hadsereg hétfőn ígéretet tett a tüzérségi támadások, a légicsapások és más nehézfegyverzettel végrehajtott támadások leállítására, de a lázadók szerint továbbra is tüzérséggel lövik állásaikat. A felkelőket a kormány és emberi jogi csoportok is azzal vádolják, hogy élőpajzsnak használják a polgári lakosságot. Az ENSZ becslései szerint több mint 6500 civil vesztette életét és 14 ezer sebesült meg az összecsapásokban azóta, hogy a hadsereg januárban megindította "végső" offenzíváját a tamil lázadók ellen.

Az LTTE 1972 óta harcol a kisebbségben lévő tamilok független államáért, amelyet az Indiától délkeletre fekvő szigetország - a volt Ceylon - északkeleti részén akar létrehozni. A csaknem négy évtizede tartó harcok már legalább 70 ezer halálos áldozatot követeltek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.