PR-poén az ukrán feltámadás?

Kétszáz napot kapott a bécsi székhelyű Ügynökség Ukrajna Korszerűsítésére (AMU) nevű intézmény, hogy dolgozzon ki olyan átfogó koncepciót, amellyel a csődközeli ukrán gazdaságot növekedési pályára lehet állítani.

Az ügynökség magánszervezet, vezetésére egy volt osztrák alkancellár, pártelnök, pénzügyminiszter kapott felkérést. Michael Spindelegger augusztusban mondott le politikai tisztségeiről arra hivatkozva, hogy pártja, a kormánykoalícióban részt vevő kereszténydemokrata Néppárt nem támogatja őt vezetői elképzeléseiben. Az elmúlt fél évben az 56 éves politikus sikertelenül próbálkozott uniós hivatal megszerzésével.

Viktor Janukovics volt ukrán elnök és Dmitro Firtas egy krími kénsavgyár átadásán még 2012-ben
Viktor Janukovics volt ukrán elnök és Dmitro Firtas egy krími kénsavgyár átadásán még 2012-ben
Mykhailo Markiv / Reuters

Az AMU felállítását állítólag a francia sztárfilozófus, Bernard-Henry Lévy kezdeményezte egy német képviselővel és egy brit lorddal közösen. A névfürdő ezzel nem ér véget, az ügynökség igazgatóságában a volt EU-biztos Günter Verheugen, a volt német pénzügyminiszter Peer Steinbrück és még számos korábbi csúcspolitikus kapott helyet. A magánvállalkozásként működő ügynökség mögött döntően ukrán milliomosok állnak – élükön Dmitro Firtassal –, akik a nagyvonalú elképzelések szerint összesen 300 milliárd dollárral támogatnák az ukrán „feltámadást”, cserébe beérnék évi 3-4 százalékos kamattal.

A Magyarországon elsősorban az Emfesz-botrány miatt ismert Firtas vagyonát tízmilliárd euróra becsülik. Az oligarchát egy éve amerikai kérésre letartóztatták Bécsben, azonban 125 millió euró óvadékot tett le, és azóta szabadon mozog Ausztriában. Az amerikai vád ellene vesztegetés és bűnszervezetben való részvétel (ezzel gyanúsítják magyar munkatársát, az állítólag Moszkvában élő Knopp Andrást is), a kiadatásáról áprilisban döntenek. Firtas cáfolja a feltételezéseket, hogy akciójával valójában a kiadatása ellen veszi fel a küzdelmet. A Die Presse című lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy az ő Marshall-tervéhez (így nevezték az USA által a második világháború után Nyugat-Európának nyújtott támogatást) már harminc ukrán nagyvállalkozó csatlakozott, s reméli, hogy orosz milliárdosok is követik őket. Szerinte ostobaság volt Oroszország ellen szankciókat bevezetni, mint ahogy nélküle tárgyalni is az ukrán–EU társulási szerződésről.

Ukrajnában nem fogadják örömmel Firtas kezdeményezését: az ottani politikusok szerint az üzletember mindig is orosz érdekeket képviselt, mostani igyekezete nem több PR-poénnál. Szúrós megjegyzések övezik Ausztriában Spindelegger kétes szerepvállalását is. Hogyan lesz képes „Spindi” korszerűsíteni Ukrajnát – így a sajtó –, ha odahaza egyetlen reformintézkedést sem hozott?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.