A Spiegel Magyarországról: ez a gyűlölet már beteges

Nem értékeli pozitívan Orbán Viktor kormányzásának félidejét a német Spiegel, amelynek cikkírója szerint a magyar társadalom mélyen megosztott, a pénzügyi csőd szélén áll, egyre növekszik a szegények aránya, és külpolitikailag annyira elszigetelt, mint még soha egyetlen ország az EU-ban.

Ez még nem elég, Orbán még kellemetlen emberekkel veszi körül magát – emlékeztet a cikkíró arra, hogy Schmitt Pál államfőnek dicstelen körülmények között, plágiumvád miatt kellett nemrég távoznia. Utódja Áder János, aki az első olyan posztkommunista elnöke Magyarországnak, aki nem pártok feletti személyiség, hanem profi politikus. Áder szervezte a Fidesz választási kampányát, és fegyelmezte meg a frakciót. Korábban két választást elvesztettek, ezért kiesett a pártelnök kegyéből, és brüsszeli száműzetésben töltött három évet. Ezt is zokszó nélkül viselte. Sőt, olyan törvényeket alkotott, amely Orbán és pártja hatalmát hosszú távon bebetonozzák. Ő írta a választási törvényt, amely a nagy pártoknak – mint a Fidesz – kedvez, és tervezte meg azt az igazságügyi reformot, amely ellen az Európai Bizottság is panasszal él. 

Orbán Viktor miniszterelnök
Teknős Miklós 2012.02.06. Digitális 2012. február 6. Orbán Viktor miniszterelnök és munkáltatók-munkavállalók tárgyalása. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Parlament. Fotó: Teknős Miklós

Áder elődje, Schmitt Pál 20 hónap alatt több mint 300 törvényt és egy új alkotmányt is aláírt. Ezzel az orbáni hatalmi rendszer nagyrészt elkészült. De most következik az állami költségvetés rendbetételét és a gazdaságélénkítést szolgáló fontos reformcsomag, amelynek keretében többek között új adókat vezetnek be, például a pénzügyi tranzakciókra vagy a mobiltelefonálásra. Ebben a helyzetben nagyon fontos Orbán számára, hogy a saját pártja egységesen mögötte álljon. A társadalom körében azonban csökken a támogatottsága. Miközben Orbán retorikája antikapitalista érzelmi húrokat penget, a kormány tevékenysége kimondottan antiszociális. A munkanélkülieknek járó szociális támogatásokat csökkenti, kötelező munkát vezet be a segélyezetteknek, korlátozza a munkavállalók jogait és csökkenti a nyugdíjakat.

Nem zárultak még le az EU-s konfliktusok sem, Brüsszelben Orbán mindent megígér, otthon viszont Brüsszelt támadja, amely szerinte úgy viselkedik, mint a szovjet vezetés. De Magyarország nem lesz gyarmat, hanem harcolni fog a szabadságáért, hangoztatja a magyar kormányfő. Egy példa a kettős beszédre: a múlt héten Brüsszelben megígérte José Manuel Barrosónak, hogy a bírált törvényeken változtatni fog, mire Barroso ígéretet tett, hogy Brüsszel nem blokkolja tovább az IMF/EU-hiteltárgyalásokat. De alig ért haza Orbán, máris azt nyilatkozta: Nem vonulunk vissza, nem változtatunk meg semmit. 

Ezzel a retorikával Orbán elérte, hogy Magyarország soha nem volt ennyire elszigetelt Európában, a kormányfővel egyetlen kollégája sem akar találkozni. A társadalom élesen megosztott, az ellenzék és a kormány kimondottan ellenséges egymással. Még a magyar történelmet jól ismerők is meg vannak döbbenve a jelenlegi állapotok láttán. Dalos György Berlinben élő író arra emlékeztet: "A k.u.k. parlamentben, az első világháború előtt, hihetetlen viták dúltak, egészen a becsületsértésig, aztán este az urak a kaszinóba együtt kártyáztak. Ma erről szó sincs, még közös kaszinó sincs. Ez a gyűlölet már beteges, és ebbe tönkremehet az ország."  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.