SPD-születésnap: Merkel is gratulált

Egy napra félretették a választási kampányt a német kereszténydemokraták (CDU) és a szociáldemokraták (SPD). Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke személyesen méltatta az SPD-t a párt alapításának 150. évfordulóján rendezett lipcsei ünnepségen.

Merkel a demokrácia hajthatatlan híveként jellemezte választási ellenfeleit, akiknek az ország érdekében végzett munkáját nem lehet elég nagyra értékelni - idézte az MTI a kancellárt.

Joachim Gauck államfő emlékeztetett rá, hogy az SPD a pártpolitikában nagyon ritka teljesítményekre is képes, hiszen a saját rövid távú érdekeivel ellentétes intézkedéseket hajtott végre. Emlékeztetett rá, hogy Gerhard Schröder kancellár 2003-2005 közti reformjait a párton belül is vitatták, de ma már látni, hogy az ország érdekeit szolgálták.

Az intézkedéseket Francois Hollande francia államfő is méltatta, aki hozzátette: a németek éppen az ilyen döntéseknek köszönhetik, hogy előrébb tartanak, mint sok ország.

Sigmar Gabriel, az SPD elnöke bejelentette, hogy az évforduló előestéjén Haladó Szövetség (Progressive Alliance - PA) néven új nemzetközi baloldali ernyőszervezetet alakítottak több mint hetven baloldali párt - köztük az Magyar Szocialista Párt - részvételével. Ez máris vitát okozott: a Szocialista Internacionálé görög elnöke, Jeorjiosz Papandreu (volt miniszterelnök) személyes támadással vádolta Gabrielt, aki a szolidaritás erősítése helyett a nemzetközi baloldal megosztására törekszik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.