Spanyolországban tüntettek a venezuelai elnök ellen

Spanyolország több városában tartottak tiltakozó akciókat Nicolas Maduro venezuelai elnök ellen a hétvégén. A spanyol hatóságok adatai szerint vasárnap mintegy ötszázan, főként venezuelaiak vonultak utcára Madridban, követelve az elnök leváltását célzó népszavazás kiírását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, valamint a humanitárius segélyszállítmányok beengedését a dél-amerikai országba.

A spanyol fővárosban tartott békés felvonuláson a részvevők venezuelai zászlókat lengetett, sokan viseltek nemzeti színű sapkát, pólót, vagy festettek az arcukra sárga, kék és piros csíkokat.

A magasba emelt transzparenseken tiltakozó feliratok voltak olvashatók, mint például „Egy ország a robbanás határán", „Visszahívás 2016".

Az egyik kézzel rajzolt plakáton Maduro - aki politikai pályafutását megelőzően buszsofőr volt - egy Venezuela nevű buszt vezetett, amelynek ablakaiba azt írták: nincs törvény, nincs gyógyszer, nincs élelem. A busz útirányát jelző táblán ez állt: polgárháború.

„Halld Spanyolország, csatlakozz a harchoz!", „Szabadságot Venezuelának!" - egyebek mellett ezt skandálta a belvároson áthaladó tiltakozó menet.

A demonstrációt a venezuelai parlamentben többséget alkotó ellenzéki párt, a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) spanyolországi megbízottjai szervezték, mintájára a szeptember 1-i caracasi tüntetésnek, amelyen több százezren, sőt az ellenzék szerint több mint egymillióan vettek részt.

Az eseményen képviseltette magát a négy legnagyobb spanyol parlamenti párt közül három, a jelenleg kormányzó konzervatív Néppárt (PP), a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt.

Távol maradt a Spanyolországban radikális, baloldali változásokat követelő szociáldemokrata Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt, amelyet régóta vádolnak azzal, hogy kapcsolatot tart fenn a venezuelai vezetéssel, és meghatározó alakjai pénzt kaptak az előző elnök, Hugo Chávez kormányától. Ezeket a „feltételezéseket" a párt vezetői következetesen visszautasítják.

Szombaton a Kanári-szigeteken és a Katalóniában is voltak tiltakozó megmozdulások a venezuelai kormány ellen; Santa Cruz de Tenerife és Las Palmas de Gran Canaria városaiban mintegy 500-an, Barcelonában 200 vonultak utcára.

Spanyolország és Venezuela viszonya évek óta meglehetősen feszült, mivel az ügyvezető spanyol kormány több alkalommal szót emelt a politikai foglyok szabadon engedése mellett, valamint kritikus a korábbi elnök, Hugo Chávez által létrehozott és Nicolás Maduro által továbbvitt baloldali rezsimmel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.