Spanyolország jó hírét veszélyezteti a pártfinanszírozási botrány

Tévedtem, hogy bíztam egy olyan emberben, aki ezt nem érdemelte meg. Becsapott - ennyit vállalt a pártfinanszírozási botrány rá eső felelősségéből Mariano Rajoy spanyol kormányfő, aki ma reggel állt a spanyol parlament elé.

Tévedtem, hogy bíztam egy olyan emberben, aki ezt nem érdemelte meg. Becsapott - ennyit vállalt a pártfinanszírozási botrány rá eső felelősségéből Mariano Rajoy spanyol kormányfő, aki ma reggel állt a spanyol parlament elé. Az ellenzék azonban nem éri be ezzel, és azt próbálja bizonyítani: a kormányfő már teher az ország számára, mennie kell. Luis Bárcenas, az ügyet kirobbantó egykori pártpénztárnok előzetes letartóztatásából figyeli, hogy az általa elindított lavina milyen politikai károkat okoz.

Rajoy ma válaszolt a képviselők személyeskedő kérdéseire
Spanish Prime Minister Mariano Rajoy is applauded by his party after speaking during a session at Madrid's Senate August 1, 2013. Rajoy told lawmakers on Thursday that the justice system would find that neither he nor his political party have committed any crime in an ongoing corruption scandal. REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: POLITICS)

Rajoy hetekig halogatta, hogy szembenézzen a politikusok kérdéseivel. Abban bízott, hogy elül a botrány, de ehelyett akkorára nőtt, hogy már Spanyolország külföldi megítélését is kikezdte. Ekkor döntött mégis úgy, hogy megjelenik a parlamenti ülésen, és kiteszi magát az olykor személyeskedő, kemény támadásoknak. - Egészen addig bíztam Bárcenas úrban, amíg ki nem derült, hogy titkos svájci számlákat tart fenn. Becsapott, de ez elég könnyen ment, mert én meg szoktam bízni az emberekben, senkit sem ítélek el előre - magyarázkodott a parlamentben. Megjelenését azzal indokolta, hogy a botránnyal kapcsolatos féligazságok, rosszindulatú pletykák és rágalmak már az ország jóhírére is veszélyesek lettek.

Luis Bárcenas két évtizeden át intézte a konzervatív Néppárt pénzügyeit. 2009-ben távozott a pártpénztárnoki székből, de még tavaly év végéig rendes havi fizetést, szolgálati autót és testőröket biztosítottak neki. Kézzel írt füzete a spanyol sajtó slágertémája: ebben vezette a politikusok neveit és az összeget, amivel kiegészítette a fizetésüket. A bevételek a spanyol építőipari vállalatoktól származtak, ezzel „olajozták meg” az építési engedélyeket és az állami beruházásokat a Néppárt korábbi, 1996-2002 közti időszakában. Bárcenas jegyzetei először idén januárban láttak napvilágot az El Paísban, és néhány hete a kormányt támogató El Mundo is átállt a másik oldalra, újabb részleteket publikálva a Bárcenas-papírokból,

Mariano Rajoy a Bárcenas-füzet szerint 25 ezer euró körüli összeget kapott „mellékesként”, mint az Aznar-kormány korábbi minisztere. Ezt korábban tagadta, most viszont elismerte, hozzátéve: ő minden jövedelme után megfizette az adókat. Odaszúrt még a többi pártnak is, azt állítva, hogy mindenütt voltak hasonló extra jövedelmek. Ugyanakkor óvott attól, hogy mindent készpénznek vegyenek, amit Bárcenas állít, szerinte hagyni kell az igazságszolgáltatást dolgozni (általában ezt az érvet használják a korrupcióval vádolt politikusok a másik oldalon is). „Engem pedig ne fenyegessen” - fordult az ellenzék vezetőjéhez, Alfredo Pérez Rubalcabához. Ezzel arra is utalt, hogy a bizalmatlansági indítvány, amivel a szocialisták korábban megfenyegették, csupán az ország destabilizálását szolgálja. Az ellenzéknek nincs elegendő ereje ahhoz, hogy megbuktassa, hiszen a Néppárt abszolút többséggel rendelkezik a parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.