Spanyol sztárbíró lesz Assange tanácsadója

Az emberi jogok védelmezéséről elhíresült és a Pinochet-ügy miatt nemzetközileg is ismertté vált spanyol bíró, Baltasar Garzón lesz Julian Assange, a Wikileaks alapítójának jogi tanácsadója.

Mint az El País napilap értesült, Garzón már felkereste Assange-ot Ecuador londoni követségen, ahol a Wikileaks-alapító menedékjogot kért, miután a brit bíróság elutasította kiadatási kérelmének újratárgyalását.

Baltasar Garzón (balra) ad majd jogi tanácsokat Julian Assange-nak
Spanish judge Baltasar Garzon (L), who tried to extradite former Chilean dictator Augusto Pinochet, leaves the Supreme Court during a break of his trial over accusations of abusing judicial powers, in Madrid, January 17, 2012. Garzon, who faces three separate cases linked to his investigations into human rights abuses, corruption and other offences, will take his turn in the dock in the first case in which he is accused of illegally authorising police to record the conversations of lawyers with their clients in a corruption case involving members of Spain's now ruling People's Party. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: CRIME LAW POLITICS)

A svéd igazságszolgáltatás ugyanis ki akarja hallgatni Assange-t, akit két nő nemi erőszakkal vádol. Egyelőre Svédországban nem indítottak eljárást, és nem emeltek vádat sem a Wikileaks alapítója ellen. Assange inkább attól fél, hogy Svédország majd kiadja őt az Egyesült Államoknak, ahol a többszázezer bizalmas diplomáciai dokumentum kiszivárogtatása miatt akár életfogytiglani börtönre, sőt halálra is ítélhetik.

Rafal Correa ecuadori elnök annak idején közölte, hogy alaposan kivizsgálják Assange menedékjogi kérelmét. A Wikileaks közleménye szerint - amelyet az Europa Press idézett - a londoni találkozón Garzón aggodalmának adott hangot "a garanciák hiánya miatt", szerinte mindennek "súlyos következményei lehetnek a meggyanúsított fizikai és szellemi állapotára".

Baltasar Garzón azzal szerzett hírnevet, hogy két évtizede elérte Augusto Pinochet volt chilei diktátor-elnök letartóztatását Londonban, majd megpróbálta elintézni kiadatását Spanyolországnak. Szerepe volt aztán az argentin katonai diktatúra több felelőse elleni vádemelésekben is.

Spanyolországban ugyanakkor a jobboldal támadást indított ellene, amikor a Franco-rendszer bűneit kívánta volna bírósági eljárás tárgyává tenni. Nemrég a spanyol Legfelső Bíróság tizenegy évre eltiltotta Baltasar Garzónt bírói hivatása gyakorlásától, mert a konzervatív Néppárt politikusait is érintő korrupciós ügyek vizsgálatakor lehallgatta a már börtönben lévő vádlottak és védőügyvédeik telefonbeszélgetéseit. Ezek után Garzón július elején bejelentette, hogy ügyvédi csoportot állít fel. A volt bíró azóta egy nemzetközi alapítványt is létrehozott az emberi jogok védelmére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.