Sorsfordító lehet a tévévita

Sorsfordító lehet a Better Together (Jobb együtt) kampány mindeddig visszafogottnak és halk szavúnak ismert vezetője, Alistair Darling volt munkáspárti pénzügyminiszter pályafutása szempontjából az első tévévita, amely kedd este zajlott a skót függetlenségi népszavazás két politikai főszereplője között, a kizárólag Skóciában fogható STV csatornán.

A glasgow-i Királyi Konzervatóriumban megrendezett eseményen a jó megjelenésű, ősz hajú Darling elsősorban azzal a kérdéssel szorongatta meg az önállósodást szorgalmazók vezérét, a karizmatikus, bár ezúttal a megszokottnál kevésbé arrogáns Alex Salmondot, hogy a függetlenség esetleges elnyerése után milyen valuta működik majd Skóciában.

Salmond (balra) és Darling a tévévitán. Az SNP Waterlooja?
PETER DASILVA / EPA

Noha a brit kormány és a Munkáspárt korábban többször is kizárta a pénzügyi unió lehetőségét, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője azt ismételgette, hogy „a font sterling legalább annyira Skóciáé, mint Angliáé". A nacionalista politikus sem az euróhoz való csatlakozást, sem egy új nemzeti pénzegység bevezetését nem támogatja.

Az összecsapás hangzatosabb érvei közé tartozott az a Salmond által említett statisztika, amely szerint az Európai Unió huszonnyolc tagországa közül legalább tizenkettő akkora vagy kisebb, mint az 5,2 milliós Skócia, és ezek többsége csak álmodhat Skócia ásványi kincseiről. Darling viszont megjegyezte, hogy Skócia az elmúlt huszonkét évből egyetlen kivételével mindig többet költött, mint amennyi adót beszedett.

A közvetlenül a tévévita után ötszáz skót választópolgár megkérdezésével elvégzett közvélemény-kutatás eredménye szerint Darling 56-44 százalékos arányban legyőzte Salmondot. Az Egyesült Királyság megőrzéséért küzdő kampány szóvivői az SNP frontemberének Waterloojaként értékelték a tévéműsort. Az Ipsos Mori korábban elvégzett felmérése alapján a függetlenség pártolói a szeptember 18-i referendum előtt hat héttel 40 százalékon állnak. A brit kormány az autonómia kiterjesztését ígérte a skót lakosságnak, ha az elveti a tartomány függetlenségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.