Sorra veszíti el szövetségeseit Angela Merkel

Konzervatív pártforrások szerint lemond az önálló tartománynak számító Hamburg polgármestere, a tartomány miniszterelnöke, ami érzékeny csapást jelentene a CDU-elnök Angela Merkel kancellár számára.

Szombati értesülések szerint Ole von Beust vasárnap délután jelenti be hivatalosan lemondását. A hírt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg. Az 55 éves Ole von Beust ebben az évben immár a hatodik konzervatív tartományi kormányfő lenne, aki távozik hivatalából.

A tekintélyes kereszténydemokrata politikus - aki 2003-ban a nyilvánosság előtt jelentette be homoszexualitását - 2001 óta áll polgármesterként a tartományi kormány élén. 2008 májusa óta egy a konzervatívokból és a környezetvédő Zöldekből álló kormányzatot vezet, amely az első ilyen koalíció Németország háború utáni történetében. Ole von Beust néhány évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a hamburgi polgármesteri hivatal, illetve a tartományi miniszterelnöki tisztség a legszebb hivatal a világon.

A valószínűleg küszöbön álló lemondás épp ezért derült égből villámcsapásnak számít, és az okokkal kapcsolatban azonnal megindultak a találgatások. Az idézett források, továbbá több szombati újság arról számolt be, hogy Ole von Beust személyes okokból mond le, állítólag belefáradt hivatalába. Más források szerint nem kizárt az sem, hogy a tervezett lemondás mögött az általa vezetett tartományi kormány által elhatározott iskolai reformról egy polgári kezdeményezés által kikényszerített népszavazás áll. Megfigyelők arra számítanak, hogy a referendum eredményeként megbukik az általános iskolai oktatás módosítását és hat osztályra való kiterjesztését célzó reform, amely egyébként a konzervatívok táborában nem talált osztatlan támogatásra. Mindennek csak némileg mond ellent az a tény, hogy az előzetes forgatókönyv szerint a polgármester órákkal azt megelőzően tervezi lemondásának bejelentését, hogy a referendum eredménye ismertté válna.

Ole von Beust mindeddig Angela Merkel egyik legfőbb bizalmasának számított a konzervatív kereszténydemokrata unióban, a napokban azonban egy interjúban szokatlanul élesen bírálta a kancellárt - általa erélytelennek tartott - vezetési stílusáért. A polgármester és egyben tartományi miniszterelnök arra szólította fel Merkelt, hogy kemény kézzel vessen véget a koalíciós vitáknak.

Amennyiben Ole von Beust vasárnap ténylegesen lemond, immár a hatodik konzervatív tartományi kormányfő lenne, aki távozik hivatalából. Az elmúlt hónapokban Dieter Althaus türingiai, Günther Oettinger baden-württembergi, Roland Koch hesseni, Jürgen Rüttgers észak-rajna-vesztfáliai, továbbá Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök jelentette be különböző okokból visszavonulását. Christian Wulffot ugyan államfővé választották, Günther Oettinger pedig az Európai Bizottság energiaügyi biztosa lett, a többiek távozását viszont megfigyelők szerint a tartományi választások eredményeivel, továbbá a szövetségi kormány munkájával kapcsolatos elégedetlenség motiválta.

Szakértők szerint a pártelnök Merkel környezetéből lassan elfogytak a régi támaszok, ami igen érzékenyen érintheti a népszerűségét rohamosan vesztő kancellárt.

Ole von Beust hamburgi polgármester és a Miniatur Wunderland tulajdonosa, Frederik Braun Angela Merkel nevét tűzik egy  makettre 2009-ben
Hamburg's mayor Ole von Beust (L) and Frederik Braun, owner and head of the 'Miniatur Wunderland', put the name of German Chancellor Angela Merkel on a Diorama designed by Germany's Christian Democratic party (CDU) at the model railway 'Miniatur Wunderland' in Hamburg September 3, 2009. The model railway exhibition offered a small Diorama to most of the German parties to design their 'Idealland' (Ideal country) which will be integrated in the huge model railway. General elections will be held in Germany on September 27. The slogan reads 'We'. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY POLITICS ELECTIONS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.