Sorra hagyják ott a miniszterek a portugál kormányt

A pénzügyi tárca vezetője, Vitor Gaspar hétfői lemondása után kedden Pedro Portas külügyminiszter jelezte, hogy nem folytatja, mert nem ért egyet kormánya megszorításaival.

Kedden Portugáliában benyújtotta a lemondását Pedro Portas külügyminiszter, a szociáldemokratákkal (PSD) együtt kormányzó koalíciós párt, a kereszténydemokrata CDS-PP elnöke. Portas a távozását bejelentő levélben azt írta, nem ért egyet azokkal a megszorításokkal, amelyekkel Pedro Passos Coelho miniszterelnök ki akarja húzni Portugáliát a válságból. Két nap alatt Portás már a második tárcavezető, aki otthagyja Coelho kormányát. Hétfőn Vitor Gaspar pénzügyminiszter jelentette be, hogy lemond.

Portas lemondása valószínűleg hidegzuhany Coelho számára, kormányválság fenyeget ugyanis, ha a volt külügyminiszter pártja, a CDS-PP is úgy dönt, hogy kilép a koalícióból. Az eddigi külügyminisztert Coelho alig egy napja, Gaspar távozása után bízta meg a Portugáliára váró megszorító intézkedések felügyeletével. Lisszabon tavalyelőtt kapott 78 milliárd eurós pénzügyi segélyt a nemzetközi hitelezőktől, az ennek feltételéül szabott megszorításokat azonban a társadalmi tiltakozás miatt csak nyögvenyelősen lehet bevezetni. A megszorítások építészeként emlegetett Gaspar a maga lemondását éppen azzal indokolta, hogy az emberek tűrőképességük határára érkeztek, a szükséges intézkedéseket a társadalom nem támogatja már.

A PSD–CDS-PP-kormány két éve van hatalmon Portugáliában. Coelho kedd este áll a nyilvánosság elé elmondani, hogyan képzeli el a két lemondás után az ország jövőjét. Megfigyelők szerint ugyanúgy tartani fogja magát a megszorításokhoz, mint eddig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.