Sorra dőlnek be a pénzintézetek

Rodrigo Rato volt spanyol gazdasági miniszter utólag is belebukott a bankválságba: a korábbi konzervatív miniszterelnök, José Maria Aznar egykori jobbkeze állt annak a Bankiának az élén, amelyet a spanyol állam csütörtökre virradóra kénytelen volt államosítani.

A csődöt nem lehet Rato nyakába varrni, ám sokatmondó, hogy csodára ő sem volt képes: a Bankiában vonták össze a rossz hitelek súlya alatt nyögő takarékpénztárakat, és sejteni lehetett a végkifejletet. 

Rodrigo Rato, a spanyol Bankia vezérigazgatója egy madridi sajtótájékoztatón
President of Spanish bank Bankia Rodrigo Rato looks down during a news conference in Madrid, in this February 10, 2012 file photo. Rato stepped down on May 7, 2012 as chairman of ailing Spanish lender Bankia SA, helping clear the way for a rescue plan that the government hopes will persuade international investors of the country's financial stability. REUTERS/Andrea Comas/Files (SPAIN - Tags: BUSINESS)

A Bankia a nyolcadik – és messze a legnagyobb – pénzügyi intézmény, amelyet a válság 2008-as kitörése óta a spanyol államnak kell szanálni. A problémák ezúttal is hasonló okokra vezethetők vissza: a bankok (itt a takarékpénztárak) fűnek-fának adtak ingatlanhiteleket, és amikor az építőipari lufi kipukkadt, már csak futhattak a pénzük után. Az építkezések félbemaradtak, a beruházók csődbe mentek, az ingatlanárak drámaian estek, az ügyfelek pedig elvesztették a munkájukat. A gondokat növeli, hogy a Bankia a negyedik legnagyobb spanyol bank, több mint tízmillió ügyféllel. Ők kezelik a spanyol megtakarítások tíz százalékát, tehát nem lehet hagyni, hogy csődbe menjen. A pénzintézetet most a spanyol Nemzeti Bank veszi át, amely közleményben biztosította az ügyfeleket,  hogy a befektetések biztonságban vannak, senki sem fog pénzt veszíteni.

A szocialista ellenzék is támogatta a bankmentést, de kikötötte, hogy az állam ne „fizessen rá”. Kérdés, hogy ezt hogyan lehet majd megoldani.

Vannak, akiket mélységesen felháborít a bankmentés. A Cáritas segélyszervezet barcelonai elnöke az El Mundo című lapban felhívta a figyelmet arra, hogy amikor egyre mélyül a szegénység Spanyolországban, a kormány az egészségügyön és az oktatáson spórol, akkor egyszerűen erkölcstelen bankokat szanálni. Előrejelzések szerint mintegy tízmilliárd euróra lesz szükség a Bankia rendbetételéhez, azon a 4,5 milliárdon kívül, amit már eddig kapott az államtól. Igaz, a másik oldalon még mindig 32 milliárd eurónyi „gyanús” ingatlanadósság áll.

A spanyol kormány péntekre ígérte a részletes csomagot a pénzügyi szektor rendbetételéről. Ettől azt remélik, hogy az eddig részletekben kezelt problémát „egy csapásra” meg tudják majd oldani. A tervek között szerepel, hogy a bankoknak további tízmilliárdokat kellene elkülöníteniük biztonsági tartalék gyanánt. Nincs kizárva, hogy ír mintára a spanyolok is létrehoznának egy „rossz bankot”, ahova a behajthatatlan kintlévőségeket könyvelnék. A spanyol kormány számításai szerint 320 milliárd eurónyi ingatlanhitelt tartanak nyilván a pénzintézetek, és ennek több mint a fele, 180 milliárd euró is „mérgező” lehet. A vészharangokat máris megkongatták: Nouriel Roubini világhírű közgazdász a Financial Timesban azt írta, hogy a spanyol bankok megmentésére 100-250 milliárd euró közti összegre lesz szükség, ezek után pedig meg ne kérdezze senki, hogy a spanyol gazdaság fizetőképes-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.