„Sorra végeztek a földön fekvőkkel”

Ahogy megérkeztek, rögtön tüzelni kezdtek. Bent a Splendid Hotelben is összevissza lövöldöztek, majd elkezdtek körbejárni, és sorra végeztek a földön fekvő emberekkel. A padlót elborította a vér – egy túlélő szemtanú, Yannick Sawadogo így írta le az AFP-nek a még péntek éjjel Burkina Faso fővárosában, Ouagadougou-ban végrehajtott terrorakciót.
A nyugatiak, a többi között ENSZ-alkalmazottak és segélyszervezeti munkások által kedvelt hotelt, valamint az azzal szemben lévő Cappuccino nevű étterem-kávézót állítólag négy-hat fős kommandó rohanta meg. A támadásban legalább 29 személy vesztette életét, a sebesültek száma eléri a 150-et. Az áldozatok között a helyiek mellett francia, svájci, kanadai és amerikai állampolgárok is vannak.
Fotó: Reuters TV / Reuters

A burkinai biztonsági erők – megerősítve a volt gyarmaton, illetve a Száhel övezetben terrorellenes bevetésen lévő francia egységekkel – körbevették a szállodát és az éttermet. Szombat hajnali kettőkor indították el a túszmentő akciót, amely során 176 személyt, köztük több mint harminc sebesültet menekítettek ki. A hosszú tűzharcban több jármű kigyulladt. A túszok között volt Burkina Faso munkaügyi minisztere is. A nigeri rendszámú terepjárót használó, turbánt viselő támadók közül hárommal végeztek, az illetőkről annyit közöltek, hogy „nagyon fiatalok”, a legidősebb 25-26 éves lehet – jelentette az AFP a nyugat-afrikai ország belügyminiszterére, Simon Compaoréra hivatkozva.

Katona a Splendid Hotel félig kiégett tömbje előtt
Katona a Splendid Hotel félig kiégett tömbje előtt
Joe Penney / Reuters

Sokkhatás alatt vagyunk, országunkban ez az első terrortámadás – nyilatkozta a múlt év végén beiktatott államfő, Roch Marc Christian Kaboré. Bár Burkina Fasóban 2014 őszén kibontakozott polgári elégedetlenség megbuktatta a hatalmat 1987-ben puccsal megszerzett Blaise Compaorét, a közel 17,5 millió lakosú egykori Felső-Volta afrikai viszonylatban eddig a béke szigetének számított. – Már lehetett látni vészjósló előjeleket, csak idő kérdése volt, hogy a térségben aktív dzsihádista szervezetek mikor csapnak le Burkina Fasóra – nyilatkozta a Les Échos-nak Cynthia Ohayon, az International Crisis Group elemzője.

A Magyarországnál háromszor nagyobb Burkina Faso északi szomszédságában, Mali fővárosában tavaly novemberben elkövetett hasonló – nyugatiak által kedvelt luxusszálloda elleni – terrorakcióban az iszlamista fegyveresek húsz embert gyilkoltak meg. Ahogy Bamakóért, úgy Ouagadougou-ért is az al-Mourabitoun vállalta a felelősséget. Az algériai csempész és fegyverkereskedő, Mokhtar Belmokhtar által irányított al-Mourabitoun az al-Kaida afrikai ágához (AQMI) tartozik. A Félszemű gúnynéven is említett 43 éves profi dzsihadista – akinek többször a halálhírét keltették – az al-Kaida maghrebi parancsnoka volt, de harcolt Afganisztánban és az iszlamista GIA soraiban az algériai polgárháborúban. Belmokhtar egyébként 2012-ben szakított az Aqmival, hogy aztán múlt decemberben ismét hűséget esküdjön.

Fotó: Reuters TV / Reuters

Több mint fél évszázaddal a függetlenségi mozgalmak után lényegében egyetlen afrikai állam sem képes garantálni polgárai és az ott lévő külföldiek biztonságát. Az összefogás nem luxus, hanem égető szükségszerűség. Vagy együtt győzzük le ezeket a banditákat, vagy együtt halunk meg – idézte a párizsi L'Express az ouagadougou-i terrorakció kapcsán a volt szenegáli külügyminisztert, Cheikh Tidiane Gadiót. Más elemzők megjegyzik: mivel a nemzetközi médiában alapvetően az al-Kaidával rivalizáló Iszlám Állam az uralkodó téma, Belmokhtarnak bizonyítani kell, hogy finanszírozói nem hiába adnak neki komoly pénzeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.