Sorra indulnak az eljárások Basescu ellen

Újabb bűnvádi eljárás indul Traian Basescu volt államfő ellen, mégpedig lopás, minősített lopás és bántalmazás gyanújával. Az inkriminált eset még 2007-ben történt, de az időközben újraválasztott államelnök tavaly december végéig immunitást élvezett.

A bukaresti 1. kerületi bíróság hétfő este nyilvánosságra hozott döntésében megerősítette a román legfőbb ügyészség határozatát, amely szerint a nyolc éve lezárt eljárást újra kell indítani. Az ítélet jogerős, így a volt elnök már nem kerülheti el a nyomozást.

Basescu 2007. május 19-én, a leváltásáról szóló, egyébként sikertelennek bizonyult referendum napján kiragadta az őt filmező riporter kezéből a telefonját, és a hölgyet „madárkának” nevezte, ami a román szlengben a női nemi szerv megjelölése. A telefon tulajdonosa később meglepetten konstatálta, hogy a készülék azután is rögzítette az államfő hangját, hogy az beszállt az autójába. A felvétel szerint a feleségének morfondírozó elnök a riportert „büdös cigányként” aposztrofálta.

A már említett bukaresti bíróság a hónap elején elrendelte a vizsgálatok lefolytatását egy másik ügyben is, amelyben Basescut hivatali visszaéléssel, hamis nyilatkozattétellel és közokirat-hamisítással gyanúsítják egy ingatlan odaítélésének ügyében. Az ügyészség szerint Basescu 2004-es elnökké választása előtt, bukaresti főpolgármesterként kiutalt magának egy házat, noha nem teljesítette az ehhez szükséges törvényi feltételeket.

Mandátumának lejártával elsőként márciusban indult eljárás Basescu ellen fenyegetés és zsarolás gyanújával. A volt elnök ellen Gabriela Firea szociáldemokrata szenátor tett panaszt, miután egy televíziós nyilatkozatban „figyelmeztette”, hogy inkább foglalkozna a polgármester férjével, akinek a hivatalában gyanús dolgok történnek, és lehet, hogy egy napon már nem találja otthon. Ezzel arra utalt, hogy a szenátor házastársát bármikor letartóztathatják.

A vádakra reagálva Traian Basescu ironikusan megjegyezte: legalább 60 vizsgálatra számít. Majd kijelentette: vadászat folyik ellene, amelyet „a Kiseleff-sugárútról irányítanak”. Ezzel egyértelműen a miniszterelnökre utalt, ugyanis az említett bukaresti bulváron található a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) központi székháza.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.