Soros Györgynek nem kell a románok aranya

Soros Györgynek semmilyen anyagi érdekeltsége nem fűződik az erdélyi Verespatakon tervezett aranykitermeléshez – cáfolta közleményében a magyar származású amerikai milliárdos alapítványa a román sajtóban megjelent spekulációkat.

A verespataki aranykitermelés körüli vitában gyakran merül fel, hogy a projekt ellenzői mögött idegen érdekek állnak, ebben a kontextusban pedig sűrűn elhangzik Soros György neve. A Nyílt Társadalomért Alapítvány (FSD) csütörtöki közleménye leszögezi: Soros Györgynek nem fűződik semmiféle, sem pénzügyi, sem más természetű érdeke a verespataki bányaprojekthez, síkra száll viszont a bányaipar átláthatóvá tételéért, és úgy gondolja, hogy ezt az elvet Romániában is alkalmazni kell.

A román parlament várhatóan novemberben szavaz a verespataki bányakitermelést engedélyező törvénytervezetről, amelynek jelenleg a bizottsági vitája zajlik. Szerdán a szaktestület 21 tagja közül 13 Verespatakra látogatott, ahol a projekt mintegy 300 támogatója többek között „Soros, Soros, hagyj békén!” skandálással fogadta a képviselőket. Nem véletlenül, hiszen a kitermelést tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vezetői is gyakran beszélnek a projektet ellenző „idegenekről”, név szerint is említve Soros Györgyöt.

Az elmúlt időszakban Victor Ponta miniszterelnök is többször utalt a Románia „fejletlenségében érdekelt” külföldi erőkről. A projektet ellenző Crin Antonescu, a szenátus és a kormányzó Nemzeti Liberális Párt elnöke az Adevarul napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „Itt pénz ütközik pénzzel. Soros kontra RMGC”.

Razvan Martin, az Active Watch Médiafigyelő Ügynökség igazgatója szerint a projekt ellenzőit bíráló, többnyire aláírás nélkül megjelentetett újságcikkek annyira hasonlítanak, hogy feltételezhető: az RMGC irodáiban készülnek. Stelian Tanase politológus szerint még súlyosabb, hogy a miniszterelnök „magolós kisdiákként” ismételgeti az RMGC „forgatókönyveit”. – „Az üzenet az, hogy a magyarok a Gold Corporation ellen vannak, ezért kell megcsinálni (a projektet)” – írja blogján az ismert politológus.

A román sajtóban keringő forgatókönyvek egyike szerint Soros György számára nemcsak pénz-, hanem hiúsági kérdés is a verespataki bányaprojekt kudarca, mivel abban érdekelt a magyar milliárdos halálos ellensége, a leggazdagabb izraeli üzletemberként számon tartott Beny Steinmetz. A Traian Basescu elnököt támogató Evenimentul zilei napilap és a kormányfőhöz közel álló RTV hírtelevízió olyan forgatókönyvet is fölvázolt, miszerint Magyarország akarja rátenni a kezét a verespataki aranyra, ezért finanszírozza Soros György a tervet ellenző civil szervezeteket.

Szerdán a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) tevékenységét felügyelő parlamenti szakbizottság elnöke, Mihaita Calimente azt nyilatkozta a Gandul hírportálnak, hogy Soros romániai „beavatkozása” a nemzetbiztonságot veszélyeztetheti. A liberális politikus utalt arra, hogy a magyar milliárdos áll a kormányellenes utcai tüntetések mögött, és akár meg is buktathatja a román kormányt.

– Tudja, hogy megy ez: a forradalomkor sem volt minden kezdettől fogva világos. Ma is vita van arról, hogy népi forradalom volt, vagy a külföldi titkosszolgálatok tették meg az első lépést, majd utána kivonultak a román polgárok is (az utcára). A dolgok valamiképpen összefüggnek – fogalmazott a bizottsági elnök. Románia több városában három hete tüntetnek naponta a Verespatak-törvény elutasítását követelve. A szombati bukaresti megmozduláson már húszezren voltak, ez a két héttel korábbi szám kétszerese.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.