Soros György szociális központokat nyit Görögországban

Megnyílt Szalonikiben az első Soros György által finanszírozott egészségügyi és jogi segítséget nyújtó központ. A tervek szerint a közeljövőben több ilyen szociális központ is nyílik Görögország-szerte, mivel egyre többen szorulnak segítségre.

„Sok értelemben Görögország mostanra egy bukott állammá vált. A megszorítások miatt képtelen alapvető szolgáltatásokat biztosítani az állampolgárainak. Nincs szociális védőháló, és már hivatalosan is másfél millió munkanélküli van az országban, így nem csoda, hogy egyre többen keresnek valamiféle alternatívát” – idézi a the Guardian Aliki Mouriki szociológust.

A szaloniki szociális központot – amely egészségügyi és jogi tanácsadásra specializálódott civil szervezeteket tömörít – már napokkal az átadás után megrohamozták az emberek.

A magyar származású üzletembernek nem ez volt az első görögországi „akciója”. Tavaly egymillió dollárnyi, fűtésre szánt pénzt adományozott a görögöknek, miután több helyi polgármester is segítséget kért tőle, mivel nem tudták fűteni az iskolákat. Tassos Karabatos egyike volt a segélykérőknek. Az északi város, Noussa polgármestere az után fordult Soroshoz, hogy kénytelen volt a régió mind az 54 iskoláját ideiglenesen bezáratni.

„Egy napig voltak zárva. Elkeseredett lépés volt a részemről, de már hónapok óta rimánkodtam segítségért, eredmény nélkül. A helyzet odáig fajult, hogy néhány iskolában már egy csepp olaj sem maradt. Ebben a hónapban 20 ezer tonnát kaptunk Sorostól. Ez óriási segítség. A kormány ugyan ígért négymillió eurót, de majd meglátjuk, mi lesz belőle” – mondta a politikus.

A Soros által nyújtott segítséget azonban nem mindenki nézi jó szemmel. Sokan gyanakvással figyelik bőkezűségét, és több szülői munkaközösség is visszautasította a fűtőanyagot. Szaloniki polgármestere azonban védelmébe vette az üzletembert: „nem azzal kellene foglalkozni, hogy Soros miért ad pénzt Szalonikinek vagy más görög városnak, hanem azzal, hogy a görög mágnások, hajótulajdonosok és külföldön élő honfitársaink miért nem követik a példáját.”

Görögországban a munkanélküliségi ráta elérte a 28 százalékot, és a munkanélküliek többsége – akik már egy éve vannak állás nélkül – már nem jogosult segélyekre vagy egészségügyi biztosításra. Az ő boldogulásuk az alapítványok és a helyi önkormányzatok kegyelmén múlik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.